Gerzson

Kodály Zoltán Kórusverseny

2006.11.20. 00:00

Programkereső

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége 2006. november 23-26-ig rendezi meg a Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyt a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. A magyar kórusok ünnepi eseményének fővédnöke Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnöke lesz.
1edc8b5b-b832-40a1-9550-dd9f1fd24166

Az esemény védnök Dr. Phd. Hiller István kulturális miniszter, tiszteletbeli elnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta lesz. A nyitóhangversenyen Dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár mond ünnepi beszédet, a rendezvényt pedig Dr. Szőnyi Erzsébet, Kossuth-díjas zeneszerző, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár fogja megnyitni. A rendezvény támogatója az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága.

A kórusverseny célja, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a kiemelkedő színvonalú hazai és határon túli együtteseknek, egyben rangos fórumot teremt a kortárs magyar és európai zeneszerzők műveinek. A kötelező és szabadon választott műsorok színes palettáján számos új kompozíció jelenik meg, így ez az esemény gazdagítja a fellépő kórusok repertoárját és mindig friss élményt ad a szakmai közönségnek.

A nyitóhangversenyen, 2006. november 23-án, csütörtök este fél nyolckor, a Szent István Bazilikában a Budapesti Monteverdi Kóru, a Cantate Vegyeskar és a Szent István Bazilika Énekkara lép fel. A verseny november 24-én, pénteken, öt órakor kezdődik az ifjúsági nőikarok kategóriával, majd nyolc órától a férfikarok, kilenc órától a nőikarok következnek.

Szombaton délelőtt fél tizenegytől a kicsinyek kórusa, háromnegyed tizenkettőtől-től a gyermekkarok, fél nyégytől az énekegyüttesek, negyed öttől a kamarakórusok és fél nyolctól a vegyeskarok versenyét hallgathatják meg az érdeklődők. Az ifjúsági vegyeskarok vasárnap délelőtt tíz órakor mutatkoznak be. A Nagydíjas verseny, november 26-án, vasárnap négy órakor kezdődik, az eredményhirdetés hét órakor lesz.

A nemes versengés zsűrije rangos hazai és külföldi karnagyokból, zenei szakemberekből áll: Elnökök: Szőnyi Erzsébet és Rozgonyi Éva. A zsűri tagjai: Berkesi Sándor, Birtalan József (RO), Farkas András (CH), Gyöngyösi Levente, Kollár Éva, Mindszenty Zsuzsánna, Tóth Péter, Ugrin Gábor.