Klaudia

Régi és új diákok koncertje

2006.11.20. 00:00

Programkereső

December 10-én kerül sor az Alma-Mater koncertek következő előadására. A koncerten Schiff András vezényel majd, de fellépnek a Zeneakadémia legtehetségesebb növendékei is. Játsszon a Fidelióval és nyerjen jegyet a hangversenyre!

A Zeneakadémia saját szervezésű Alma Mater hangversenyeinek sorában a Hérosz bérlet előadásain a Zeneakadémia legtehetségesebb hallgatói egy-egy világhírű karmester segítségével mutathatják be tudásukat. A sorozat legközelebbi, december 10-i előadásán a világhírű Schiff András vezényel, a koncert programján Schubert: Rosamunda-kísérőzene, Haydn: D-dúr zongoraverseny, valamint Mendelssohn e-moll hegedűverseny szerepel. Az est szólistái a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói: Perényi Benjámin (zongora) és Banda Ádám (hegedű) lesznek.

Schiff András zongoraművész, Budapesten született, 1953-ban. Zenei tanulmányait öt éves korában kezdte Vadász Erzsébet irányításával. A Liszt Ferenc Zeneakadémián Kadosa Pál, Kurtág György és Rados Ferenc növendéke volt, Londonban George Malcolm mellett tanult. Schiff András a világ legnevesebb zenekaraival és karmestereivel dolgozott együtt, napjainkban többnyire szólistaként és karmesterként lép fel.

1999-ben alapította saját kamarazenekarát a Capella Andra Barca-t, mely nemzetközileg ismert szólistákból, kamaramuzsikusokból és barátokból áll. Azon kívül, hogy ezzel az együttessel rendszeresen dolgozik, minden évben koncertezik a Philharmonia zenekarral és az Európai Kamarazenekarral. 2000-ben, a Bach-évben számos szólókoncertet adott és elvezényelte a Máté-passiót. 2001-ben koncertszerű előadásban Mozart Cosi fan tutte című operáját adta elő Vicenzában és az Edinburgh-i Fesztiválon. A Philharmonia élén 2004 tavaszán Bach h-moll miséjét vezényelte Londonban, 2005 júniusában, ugyanitt Haydn Teremtését fogja dirigálni. Művészi munkájának fontos részét képezik azok a szólóestek és koncertsorozatok, melyeken Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Schumann és Bartók kompozícióit játssza.

2004-ben kezdte el Beethoven valamennyi szonátájának előadását, a művek keletkezésének sorrendjében. A művekből lemezfelvételt is készít az ECM kiadónál, melyhez 1997 óta kötődik. Ennél a kiadónál rögzítette Janacek valamennyi zongoraművét, Schumann kompozíciókat és Bach Goldberg Variációit. Számos lemezt készített a megelőző években is, 1981-től 1994-ig a Deccának, 1994-től 1997-ig a Teldecnek. Gyermek kora óta vonzódik a kamarazene játékhoz, 1989-től 1998-ig művészeti vezetője volt a Salzburghoz közeli minden évben megrendezésre kerülő egyhetes kamarazenei fesztiválnak a Musiktage Mondsee-nek. 1995-ben, a svájci Ittingenben , Heinz Holligerrel közösen fesztivált alapított, 1998-tól a Vicenzai Teatro Olimpicóban “Hommage to Palladio” címmel hirdet koncertsorozatokat. 2004 szeptemberében, Weimarban, felkérték egy új német fesztivál művészeti vezetésére.

7de6a44d-dff6-487e-8cc7-5c72052672c9

Többek között olyan díjak birtokosa, mint a Bartók Díj (1991), a düsseldorfi Robert Schumann Társaság Claudio Arrau Emlékérme (1994), Kossuth Díj (1996), a koppenhágai Leonie Sonnings Zenei Díja (1994), Vicenza város Palladio Díja és a Brémai Zenei Díj különösen gazdag nemzetközi zenei tevékenységéért. 2001-től brit állampolgár.Feleségével, Yuuko Shiokawa hegedűművésszel Firenzében és Londonban élnek.

Kérdésünk: 2007-ben hány éves lesz a Zeneakadémia épülete? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak számokat írjon!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen két szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a december 10-i koncertre.