Géza

A Pannon Filharmonikusok Bécsben és az éterben

2006.11.22. 00:00

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok díszhangversenyt adnak a bécsi hivatalos megemlékezések fénypontjaként az 1956-os forradalom emlékére, november 25-én este nyolckor. Kéthetente pedig a Rádió Aktív Pécs hullámhosszán hallgathatnak beszélgetést a zenekar művészeivel.

A Stephansdom, Bécs jelképe magyar szempontból régóta számít fontos helynek: itt őrzik a magyar relikviákat, itt ünnepelték évszázadokon keresztül a legnagyobb magyar ünnepet, Szent István ünnepét a Bécsben élő magyarok. A dóm az 1956-os menekültek kedvelt találkozó helye volt, és 1958. június 26-án állítólag itt gyászolták meg első alkalommal nyilvánosan a kivégzett Nagy Imrét és társait a Magyar Filharmónia koncertjén Mozart Requiemjével.

Ebben a történelmi katedrálisban kerül megrendezésre az 1956-os emlékünnepségek fénypontjaként és egyben záró rendezvényeként az a grandiózus koncert, amellyel Magyarország köszönetét fejezi ki az osztrák társadalomnak, mindazon szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik 1956-ban a bajba került szomszédnak önzetlen segítséget nyújtottak. A program fénypontjaként Kodály Budavári Te Deumja szólal meg, amelyet 70 évvel ezelőtt adtak elő Buda török megszállás alóli felszabadulásának évfordulója alkalmából.

a6b00b04-a454-4dd6-afdd-097ffba4b9f9

Vezényel Hamar Zsolt, műsoron Lickl Miséje, Bartók Cantata profanája, Beethoven Egmont-nyitánya, és Kodály Budavári TeDeuma. Közreműködik: Váradi Marianna, Németh Judit, Molnár András, Massányi Viktor. A belépés díjtalan!

Kéthetente vasárnap este nyolckor a Rádió Aktív Pécs Beszédes hangok címmel a Pannon Filharmonikusok művészeivel beszélgetnek majd a pécsi Rádió Aktív műsorán. A Rádió Aktív Pécs (Fm 94.6 MHz) portrésorozatot indított, melyben kéthetente egy órás beszélgetésben hallhatjuk a Pannon Filharmonikusok művészeinek őszinte megnyilatkozását örömeikről, sikereikről, egyedi életútjaikról, nehézségeikről, mindenről, amit szeretnének megosztani a hallgatósággal önmagukról. A portré-beszélgetések közben a muzsikusok által választott zeneművek hallhatók.

A www.pfz.hu oldalon megtalálhatóak a korábbi beszélgetések Hamar Zsolt zeneigazgatóval, Horváth Zsolt igazgatóval, Gyermánné Vass Ágnes és Gergely László koncertmesterekkel, Arnóth Zoltán klarinét szólamvezetővel. E hét vasárnap este nyolc órakor Herpay Ágnes DLA, fagott szólamvezetővel, a tavalyi évad Zenekari Művészével készült beszélgetés hallható a rádióban.