Klaudia

Kurtág György párizsi nagydíjas

2006.11.24. 00:00

Programkereső

A francia köztárasasági elnök kitüntetését és a L'Académie Charles Cros Nagydíját kapta Kurtág György az ECM kiadónál megjelent Kafka-Fragmente című művének felvételével. A csütörtöki díjátadás helyszíne a francia rádió és televízió székháza volt.
e002e51f-08fa-4521-af2d-754c0ff7ec0f

Volt már Charles Cros-díjas Kurtág György zeneszerző (1991-ben), de Nagydíjas még nem. Most ebben a rendkívüli kitüntetésben volt része az idén nyolcvan esztendős zeneszerzőnek az ECM lemezkiadó gondozásában megjelent Kafka-Fragmente című felvételért. A CD-t tavaly szeptemberben rögzítették, s a közelmúltban adták ki, az albumon Juliane Banse énekel, Keller András hegedűl.

A Charles Cros francia zenekritikusi díjat először 1948-ban ítélték oda, a névadó a gramofon hangrögzítési elvének feltalálója. A zsűri ezúttal 15 kategóriában hirdetett eredményt az év legjobb és legeredetibb hangfelvételeitől kezdve a klasszikus zenén, dzsesszen és a sanzonon át a legjobb verslemezig.

A legmagasabb elismerést, a köztársasági elnök díját Kurtág György Kafka-Fragmente című művének felvétele érdemelte ki. A lemezt korábban olyan nagy lapok méltatták, mint a The Observer, The Guardian és a Kultur Spiegel.

A párizsi L' Académie Charles Cros köztársasági elnöki díját korábban Ligeti György zeneszerző is megkapta két felvételéért, s volt kategóriadíjas 1972-ben Ránki Dezső Chopin-lemeze is. Kurtág György legutóbb az idei, 40. MIDEM-en volt különdíjas.