Bernadett

Tribute to Steve Reich

2006.11.27. 00:00

Programkereső

Az Amadinda, az UMZE kamaraegyüttes és a Schola Cantorum Budapestiensis december 6-án Steve Reich 70. születésnapja tiszteletére ad koncertet. Közreműködik: Steve Reich.

Az egész világ ünnepli a hetvenéves amerikai zeneszerzőt, a huszadik század második felének egyik meghatározó komponistáját, Steve Reichet. Az évforduló alkalmából Európa és Észak-Amerika legjelentősebb kulturális centrumai koncertekkel köszöntötték a már életében klasszikussá vált zeneszerzőt. Természetesen szülővárosa rendezi tiszteletére a legnagyobb sorozatot: egy hónapon át hallhatók művei a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben és a Brooklyn Academy of Musicban a világ legkiválóbb zenészeinek tolmácsolásában.

A New Yorkban született és ott, illetve Kaliforniában nevelkedett Reich kitüntetéssel végzett filozófia szakon a Cornell Egyetemen 1957-ben. A következő két évben zeneszerzést hallgatott Hall Overtonnal, és 1958. és 1961. között a Juilliard zeneművészeti Főiskola hallgatója William Bergsma és Vincent Persichetti társaságában. Reich zenei mesterdiplomáját a Mills College-ben kapta meg 1963-ban, ahol Luciano Berioval és Darius Milhauddal dolgozott együtt.

Amikor 1973-ban a Four Organs című darabját bemutatták a Carnegie Hallban, az alábbiak jelentek meg: „Hűhó a koncerten: Reich darabja lármás reakciót vált ki” kürtölte világgá a New York Times zenekritikusa, Harold C. Schonberg cikke címsorában, így fogalmazva meg a nyomdafestéket tűrő összefoglalóját annak, ami több jelenlévő szerint már-már lázadás volt. Az amúgy higgadt New York-i koncertlátogatók – akik közül néhányan Koussevitzky ideje óta látogatták rendszeresen a Bostoni Szimfonikusok előadásait – nagy része minden bizonnyal nem azért fizetett, hogy az új „minimalizmust” hallgassa: az előadás alatt végig fenyegetően kiabáltak.

Később a fiatal Tilson Thomas elmesélte a kritikus és zenetudós K. Robert Schwarznak, hogy egy idős hölgy úgy próbálta rávenni őket az előadás befejezésére, hogy a cipőjével verte a színpadot. A közönség egy másik tagja végigrohant a széksorok között, azt kiáltozva: „Jól van, mindent beismerek!”. A koncert végén „hangosan fújoltak”, írta Schonberg, „egy kisebb csapat pedig elismerően kiabált. Legalább volt egy kis izgalom a koncertteremben, ami több mint amit a legtöbb avantgárd előadásról el lehet mondani.” – adja közre a brit szaklap a Gramophone.

Steve Reich zenéjét azóta sokan és sokféleképpen méltatták, kiemelve a művek rendkívül erős közösség teremtő, már-már spirituális erejét, alkotásai elnyerték méltó helyüket a koncerttermekben. 2006. októberében Tokióban Reich megkapta a Zenei Preamium Imperial Díjat. Ez a jelentős nemzetközi díj a művészetek olyan ágait fedi le, amelyeket a Nobel-díj nem. A különböző kategóriák korábbi díjazottai közt szerepel Pierre Boulez, Lucian Berio, Ligeti György, Willem de Kooning, Jasper Johns, Richard Serra és Stephen Sondheim.

Különös jelentősége van annak, hogy az évfordulós sorozat záróakkordjára éppen Budapesten kerül sor. Steve Reich - akinek egyik nagyszülője Magyarországról vándorolt ki az Egyesült Államokba - évtizedes kapcsolatot ápol a magyar zenei élet több meghatározó alakjával és együttesével. Műveit a magyar közönség elsősorban a 180-as Csoport és az Amadinda együttes koncertjein ismerhette meg. E két együttes 1984-es koncertje, amelyen a Tehillim (Zsoltárok) című kompozíció magyarországi bemutatóként hangzott el, a magyar zenei élet azóta is emlegetett piros betűs ünnepnapjai közé tartozik, de a Drumming, vagy a Music for 18 Musicians előadásai is kiemelkedő sikert arattak. Legutóbbi magyarországi látogatása alkalmával, 2003-ban Steve Reich egy interjújában azt nyilatkozta, hogy könnyekig meghatotta a magyar zenészek felkészültsége. Az Amadindával ápolt különlegesen közeli viszonyt jelzi, hogy Steve Reich új darabot komponál 2009-re, az Amadinda együttes fennállásának 25. évfordulójára, amelynek ősbemutatója Budapesten lesz.

47547680-b7a6-470a-806a-0a010ab05fac

A 70. születésnapot köszöntő budapesti koncert első felében három, a 70-es években keletkezett darab szólal meg: a Music for Mallet Instruments, Voices and Organ, a Music for Pieces of Wood, amelynek előadásában Steve Reich is színpadra lép, valamint a Music for a Large Ensemble. A koncert második felében egyetlen kompozíció hangzik el, a 2004-ben keletkezett YOU ARE (Variations) amelynek 46 tagú előadói apparátusában az Amadinda együttes mellett színpadra lép az UMZE kamaraegyüttes és a Schola Cantorum Budapestiensis is.

A budapesti látogatás záróeseményeként Steve Reichet 2006. december 7-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli professzorává fogadja.

(2006. december 6. 19:30, Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem; Tribute to Steve Reich, az Amadinda Ütőegyüttes, az UMZE Kamaraegyüttes és a Schola Cantorum Budapestiensis ünnepi hangversenye a 70 éves Steve Reich tiszteletére; Steve Reich: Music for Mallet Instruments, Voices and Organ; Music for Pieces of Wood; Music for a Large Ensemble; You Are (magyarországi bemutató), km.: Steve Reich, vez.: Rácz Zoltán)