József, Bánk

Kodály Zoltán Kórusverseny – végeredmény

2006.11.28. 00:00

Programkereső

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége 2006. november 23-26-ig rendezte meg a Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyt a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. A verseny abszolút győztese, a nagydíj birtokosa a Pécsi Bartók Béla Férfikar lett, Lakner Tamás karnagy vezetésével.
2405f1b0-f933-4a99-8a1f-5e8d5b9208ea

A magyar kórusok ünnepi eseményének fővédnöke Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnöke volt. Az esemény védnöki posztját Dr. Phd. Hiller István kulturális miniszter töltötte be, tiszteletbeli elnök Kodály Zoltánné Péczely Sarolta volt. A nyitóhangversenyen Dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár mondott ünnepi beszédet, a rendezvényt pedig Dr. Szőnyi Erzsébet, Kossuth-díjas zeneszerző, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár nyitotta meg. A rendezvényt támogatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága.

A kórusverseny célja, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a kiemelkedő színvonalú hazai és határon túli együtteseknek, egyben rangos fórumot teremt a kortárs magyar és európai zeneszerzők műveinek. A kötelező és szabadon választott műsorok színes palettáján számos új kompozíció jelenik meg, így ez az esemény gazdagítja a fellépő kórusok repertoárját és mindig friss élményt ad a szakmai közönségnek.

A nyitóhangversenyen - 2006. november 23-án, csütörtök este fél nyolckor, a Szent István Bazilikában - a Budapesti Monteverdi Kórus, a Cantate Vegyeskar és a Szent István Bazilika Énekkara lépett fel. A verseny november 24-én, pénteken, öt órakor kezdődött az ifjúsági nőikarok kategóriával, majd nyolc órától a férfikarok, kilenc órától a nőikarok következtek.

Szombaton délelőtt fél tizenegytől a kicsinyek kórusa, háromnegyed tizenkettőtől a gyermekkarok, fél nyégytől az énekegyüttesek, negyed öttől a kamarakórusok és fél nyolctól a vegyeskarok versenyét hallgathatták meg az érdeklődők. Az ifjúsági vegyeskarok vasárnap délelőtt tíz órakor mutatkoztak be. A Nagydíjas verseny, november 26-án, vasárnap négy órakor kezdődött, az eredményhirdetés hét órakor volt.

A nemes versengés zsűrije rangos hazai és külföldi karnagyokból, zenei szakemberekből állt. Elnökök: Szőnyi Erzsébet és Rozgonyi Éva. A zsűri tagjai: Berkesi Sándor, Birtalan József (RO), Farkas András (CH), Gyöngyösi Levente, Kollár Éva, Mindszenty Zsuzsánna, Tóth Péter, Ugrin Gábor.

A pontos végeredmény itt tekinthető meg.