Sándor, Ede

A Bartók rádió decemberi hírei

2006.11.29. 00:00

Programkereső

A várakozással teli havas decemberben is várja a hallgatókat a Bartók rádió. A színes műsorkínálatban minden zenehallgató megtalálhatja a számára kedves műsorokat. Íme egy kis ízelítő a programokból.
8d086e49-5e88-4c65-9754-451a1b1ade08

Kórushangverseny December 2-án, szombaton délután a Victoria Kamarakórus kortárs kompozíciókat énekel a 6-os stúdióban. Alfred Schnittke, Arvo Pärt, Cser Ádám és Zombola Péter művei csendülnek fel. Vezényel Cser Ádám.

A Rádió zenei együtteseinek fellépései December 7-én a Magyar Rádió 6-os stúdiójában – a Magyar Zeneszerzőportrék sorozat keretében – Szabó Csaba-kompozíciókat ad elő a Rádiózenekar és a Rádiókórus, Kovács László és Strausz Kálmán vezényletével. Az életműből a Kis erdélyi szvit, Öt dal Dsida Jenő verseire és – bemutatóként – a Szent Cecília-mise hangzik el. December 10-én délelőtt kerül sor a Gyermekkórus hagyományos karácsonyi hangversenyére a Zeneakadémia nagytermében. December 20-án indul a zenei együttesek öt hangversenyből álló Oratórium-bérlete, melynek első koncertjén Händel Messiása csendül fel Helmuth Rilling irányításával a Zenekadémián.

Külföldi közvetítések December 1-4-ig az Eurorádió „A zene városa Washington”, több élő közvetítéssel az amerikai főváros különböző helyszíneiről közvetít. Koncertet ad az Egyesült Államok Tengerészetének Zenekara, Philippe Entremont és Anne-Sophie Mutter, de sor kerül női jazz-estre is. A rádió előtt ülők hallhatják majd Rossini Az olasz nő Algírban című operáját a Strathmore Hallból, amelyen számos amerikai énekegyüttes lép fel, a Metropolitan Énekkarától a Ringers borbélyszalon kvartettjéig. December 7-én nyitja az évadot a Milánói Scala Verdi Traviatájával, a címszerepben Violeta Urmana, az előadás karmestere Riccardo Chailly. December 9-én indul a Metropolitan Operaszezon című műsor, amely május 5-ig tart. A nyitó előadás Mozart Idomeneója, december 16-án Verdi Rigolettója kerül közvetítésre.

Karácsonyváró hangversenysorozat December 17-én vasárnap déltől estig számos európai és amerikai rádióállomás vesz részt az Eurorádió hagyományosan szép rendezvényében. Az ünnepi körkapcsolás helyszínei: Oslo, Moszkva, Helsinki, Varsó, Szófia, Tórsshavn (Faeroe-szigetek), Chrudim (Csehország), Karlsruhe, St Paul (USA, Minnesota), Laval (Kanada) és Párizs.

Karácsonyi műsorok A 2006-os Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny díjnyerteseinek szólókoncertjei karácsony hetében csendülnek fel a Bartók hullámhosszán. Karácsony első napján a 75 esztendős Czigány Györgyöt köszönti összeállítás. Másnap a híres történésznek, Kossuth kultuszminiszterének, Horváth Mihálynak a dédunokája, Kristóffy Judith beszél egy esti műsorban kalandos életéről, az átélt történelemről, zenei találkozásairól és élményeiről.