Alfréd

A Csembaló mikrokozmosza

2006.11.29. 00:00

Programkereső

2006. november 25-én, a Csembaló mikrokozmosza című hangverseny keretében adták át a Pro Clavicembalo díjat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zongoraműhelyének. A jelképes díjként szolgáló bronz plakettet - R. Törley Mária munkáját - Lendvai Tamás, a Zongoraműhely vezetője vette át.
b446280f-f320-4c5a-b9b0-ce5fbf3bc889

A díjat a Clavicembalo Alapítvány ítéli oda azoknak a művészeknek, tanároknak, kutatóknak, hangszerészeknek, akik segítenek céljai megvalósításában: a csembaló és irodalmának népszerűsítésében, a fiatal csembalisták tudásának gyarapításában, kitekintésük, lehetőségeik gazdagításában.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zongoraműhelye az 1960-as évek végén alakult; a Zeneakadémia és társ-intézményei (Tanárképző Főiskola, Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola) sok-százmilliós hangszerparkjának karbantartását - kb. 250 hangszer - és jövendő hangszerészek nevelését végzi. Feladatuk a hangszerek beszerzése, javítása, állandó hangolása. Historikus hangszerek építését (csembaló) illetve restaurálását is magas színvonalon végzik (gép-zongora, asztal-zongora). A műhely vezetője Lendvai Tamás, aki hangszerismeretet és hangolást is oktat. Évtizedek alatt több tucat zongorakészítő-javító került ki ebből a műhelyből.

A csembalótanszak 30 éves fennállása alatt szoros munka-kapcsolat alakult ki a tanszak és a műhely között, a hangszerészeknek köszönhető a hatalmas igénybevételnek kitett hangszerek jó állapota; helytállásuk a koncerteken, kurzusokon, vizsgákon nélkülözhetetlen. A díj odaítélésével köszöni meg az Alapítvány vezetősége - egyben a Zeneakadémia tanárai: Horváth Anikó és Ratkó Ágnes - a sokéves együttműködést, a segítőkészséget, az emberséget. Látva a Zongoraműhely és dolgozóinak egyre romló helyzetét ezúton kívántuk kifejezni köszönetünket és megbecsülésünket.

Horváth Anikó csembalóművész, a Clavicembalo Alapítvány elnöke