Géza

Hazatért és kutatható a 84 ládányi Fábián-hagyaték

2006.11.29. 00:00

Programkereső

"A hazám ott van, ahol a könyvtáram" - vallotta Erasmus gondolatát Fábián Imre, a közelmúltban elhunyt neves zenetudós, lapszerkesztő. Özvegye, Fábián Márta pedig gondoskodott róla, hogy a hamburgi hagyaték jelentős része hazatérjen a szülőföldre.

A fantasztikus értékű, elsősorban német nyelvű hagyaték már 2005-ben hazatalált, de - ahogy azt a hétfői sajtótájékoztatón megtudtuk Szerző Katalintól, az Országos Széchenyi Könyvtár Zeneműtárának vezetőjétől - immár kutatható is. Gondolják meg, mintegy 1400 lemezzel lettünk gazdagabbak! Csak Ringből kilenc verziót tartalmaz a hatalmas gyűjtemény, amely egyébként a lemezeken kívül kottákból és zenei könyvekből áll, s a szakemberek szerint kimagasló értékű. Az egyetemes zenetörténet és előadóművészet valóságos kincsestára.

A hazérkezést persze sok minden megelőzte. Először is a vágy, hogy az évek során az Opernwelt című folyóirat főszerkesztőjeként könyvtárosi érzékkel is megáldott zenetörténész, Fábián Imre hazahozza a hamburgi otthonában összegyűjtött könyvtárat. Már a kilencvenes évek elején ilyen terveket dédelgetett, fel is vette a kapcsolatot a debreceni főiskolával, ahol egykor zenei tanulmányait kezdte, de a város "megijedt" a hatalmas terjedelemtől, Fábián Imre pedig nem élte meg a folytatást, 2002-ben elhunyt.

Özvegye, Fábián Mária már eleve a Széchenyi Könyvtárra gondolt, ahol a zenetudós egykori iskolatársa, Hamburger Klára is rendelkezett kapcsolattal, és hamarosan már azt tervezgették, hogy a hagyaték eme része mikor és hogyan tudna Magyarországra kerülni. Volt egy "kis" raktári kapacitáshiány (megoldották Szerző Katalinék), és persze a szállítás is gondokat okozott. A hatalmas gyűjtemény 84 ládát foglalt el. A költségeket a hamburgi tiszteletbeli konzul, Dr. Helmut Greven vállalta. A dokumentumhoz csak a tartalomjegyzék 73 oldalt tett ki, ezt maga Fábián Mária készítette el, és a gyüjtők, kutatók számára teli van valóságos csemegékkel.

Külön szerencse, hogy az országos Széchenyi Könyvtár Zeneműtára 2004-ben japán kormánysegélyből egy 90 millió forint értékű stúdiótechnikát kapott, így a közelmúltban állományba vett és kutathatóvá tett Fábián hagyaték lemezei is meghallgathatóvá váltak. Szerző Katalintól azt is megtudtuk, hogy tulajdonképpen épp ennek a hagyatéknak és a szükséges raktárhelynek köszönhetik, hogy végérvényesen meg kellett oldaniuk a hangtár elhelyezését. Vagyis éppen ez volt az apropó a nagyarányú átalakításokhoz és ahhoz, hogy a hangtár különváljon a kottáktól és egyéb papíralapú dokumentumtól. Az OSZK Zeneműtára az '56-os események során hatalmas sérüléseket szenvedett, és lényegében teljesen lepusztult a hanglemezgyűjtemény. Mára persze újra hatalmas már ez az állomány, a Zeneműtár mintegy 30.000 lemezt mondhat magáének, de akadnak benne fehér foltok, amelyeket most jótékonyan betölt bizonyos területeken a hazatért Fábián-hagyaték.

5355d2a6-34ca-44fc-8c81-a0600273a614

Fábián Imre hamburgi gűjteménye nemcsak lemezekből, kottákból, könyvekből, partitúrákból állt, vagyis bőséggel maradt még anyag a német városban is. Fábián Mária jelenleg az egykori zenetörténész, főszerkesztő által felvett hangos interjúkat igyekszik katalogizálni. Elmondása szerint például csak Birgit Nilsson operadívával mintegy 18 órányi felvételt készített férje. De igen jelentős a levélgyűjtemény is, amely többek között Britten, Kassák Lajos, Ligeti György leveleiből áll, ám ezt egyelőre nem akarja kiadni az özvegy - éppen személyes jellege miatt.