Benedek

Magyar kulturális központ nyílt Sepsiszentgyörgyön

2006.11.30. 00:00

Programkereső

Hosszú várakozási idő után tegnap kezdte meg működését a romániai Sepsiszentgyörgyön a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja, amelynek elsődleges feladata az erdélyi és az anyaországi magyarok és románok közti kulturális kapcsolatok ápolása lesz.

A Bod Péter Megyei Könyvtár épületében működő központ beindítása már korábban, 2004 őszén szóba került (az eredeti nyitást tavaly nyárra tervezték), de végül a tavaly őszi román–magyar közös kormányülésen született döntés eredményeként csak most indíthatta programjait Hadnagy Miklós irányításával. Bár a sepsiszentgyörgyi iroda nem önálló intézmény, a bukaresti Magyar Kulturális Intézet "fiókja", tevékenységének jellege mégis különbözik a román fővárosban működőétől. Míg a bukaresti intézet román közegben igyekszik megismertetni a magyar kultúrát, addig az új központ eleve magyar többségű környezetben végzi munkáját. Az intézmény magyar–magyar viszonylatban, Kárpát-medencei szinten kívánja összehangolni a különböző határon túli régiókról és a Magyarországról szóló ismeretek terjesztését, egyszersmind az erdélyi magyar kultúra külföldi közvetítésével is foglalkozna.

A fiókintézetet Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára és Ioan Onise, a román Kulturális és Vallásügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg tegnap. Az ünnepségen köszöntőt mondott Albert Álmos, Sepsiszentgyörgy város polgármestere, Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács elnöke és Markó Béla román miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ szövetségi elnöke is.

Demeter János kiemelte: büszke arra, hogy a házat a megyei közgyűlés adta az intézetnek, hiszen a könyvtár épülete korábban Háromszék vármegyeháza volt. Bejelentését, hogy a román zászló mellett ezentúl magyar nemzeti lobogó is díszíti az épület homlokzatát, kitörő tapssal fogadta a közönség. Markó Béla kiemelte: az új kulturális központnak szerepe van a román és a magyar nép közeledésében, ugyanakkor "itt elsősorban a magyar–magyar kapcsolatokról van szó". Mint elmondta: amit a politika elrontott, azt a kultúrának kell rendbe tennie. "A kulturális koordinációs központ megnyitása szimbolikus tett, és legalább olyan fontos, mint a szintén nemrég nyílt csíkszeredai főkonzulátus létrejötte – mondta a miniszterelnök-helyettes, a magyar zászlóra utalva pedig hozzátette: "Itt van az erkélyen egy darab Magyarország."

A rendezvényen Mircea Mihaies, a Román Kulturális Intézetek igazgatóhelyettese bejelentette: hamarosan Magyarországon, Szegeden is nyílik egy román kulturális központ. Bogyay Katalin kiemelte: "A kultúra esély arra, hogy megpróbáljuk megérteni és ne félreérteni egymást." A kulturális párbeszéd fontosságáról szólva elmondta: "hídteremtő" szerepet szán az új fiókintézetnek, hogy a bukaresti anyaintézet a továbbiakban még erőteljesebben a román–magyar kulturális párbeszéddel foglalkozhasson. A Kulturális Koordinációs Központ programsorozattal kezdte meg működését: Sebestyén Márta népdalénekes közreműködésével nyílt meg a szomszédos Gyárfás Jenő képtárban Kubinyi Anna textilművész kiállítása, a fiókintézetben pedig nem sokkal később Gyulai Líviusz grafikusművész tárlata. Bemutatkozott a Háromszék Néptáncegyüttes, és koncertet adott Szalóki Ági, valamint a Budapest Ragtime Band együttes. Bogyay Katalin a nyitó ünnepségen adta át Vinczeffy László festőművésznek a Pro Cultura Hungarica díjat.

Bár nem tartozott a hivatalos programhoz, a megnyitó előtt, kedd este mutatta be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata Shakespeare Lear királyát Bocsárdi László rendezésében, a darab a budapesti Nemzeti Színházzal együttműködve készült.