Sándor, Ede

Timothy Bentch és tanártársai koncerttel segítenek

2006.11.30. 00:00

Programkereső

Jótékonysági hangversenyt rendeznek december 1-jén a Zeneakadémia Kistermében a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia javára. A koncerten a nyári akadémia tanárai – Körmendi Klára, Timothy Bentch, Dudás Eszter, Dominkó István, Szerekován János – mellett a tehetséges növendékek is bemutatkoznak.

Bár a sárospataki Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémiát alapító tenor, Timothy Bentch 2006 nyarán hazaköltözött az Egyesült Államokba, néhány alkalommal még Budapesten is hallható. Most többek közt a Crescendo con Spirito javára szervezett pénteki jótékonysági hangversenyen, de fellép az Operaházban a november 24. és december 3. között hat Mozart-operát műsorba állító Mozart Fesztiválon. Énekelt a Titus kegyelmében, mindkét este Belmontot alakítja a Szöktetés a szerájból című operában, s a zárónapon Don Ottaviot énekli a Don Giovanniban.

Timothy Bentch az elmúlt években a Mozart-operák interpretálása mellett nagy sikerrel alakította Bach Máté-passiójában az Evangélista szerepét, de repertoárja a barokk zenétől a modern zenéig terjed. Szegeden a legjobb operaénekesnek járó Dömötör-díjat nyerte el hat éve A varázsfuvolában nyújtott Tamino alakításáért. Alakított operaénekest már filmben is: Bereményi Géza A Hídember című alkotásában kapott kisebb szerepet. Külföldi koncertkörútjai során egyebek mellett szerepelt Angliában, Németországban, Spanyolországban, Hollandiában, Belgiumban, Máltában és természetesen szülőföldjén, az Egyesült Államokban. Itt végezte zenei tanulmányait a híres philadelphiai Curtis Institute of Music hallgatójaként. A Washington Post kritikája szerint "hangja olyan, mint amikor angyalok dicsérik a mindenható Istent".

538921f8-84f2-4404-9a24-751844a76f4b

Már csak miatta is érdemes meghallgatni a pénteki jótékonysági hangversenyt, de természetesen a többi tanár fellépése is figyelemre méltó. Sőt, a tanítványokat is fontos külön megemlíteni. Farkas Dóra, a nyári akadémia kortárs zenei versenyének egyik különdíjasa tanárával, Szecsődi Ferenc hegedűművésszel Bozay Hegedűduók című darabját adja elő, míg Hollós Máté Egy vagy tíz zongoradarab című művét Mózes Tamara, a kortárs zenei verseny másik különdíjjal jutalmazott növendéke játssza. Brahms c-moll zongoranégyesében színpadra lép többek a 2006-os Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyén középdöntős Monostori Gábor.

Sokan - így maga az alapító is - abban reménykednek, hogy a koncertnek sok hallgatója, a nyári tábornak pedig több hazai támogatója lesz. Timothy Bentch röviden így nyilatkozott: "Sokat utazom, nehéz távol lenni a családomtól, de nagyon jó visszajönni. Örülök, hogy látom, az Alapítvány jó kezekben van, szépen folyik a munka. A nyári akadémia megrendezésének anyagi terhét az elmúlt három évben egy szűk, főleg külföldiekből álló támogatói réteg viselte, de a körülmények megváltoztak, s az Alapítvány igyekszik a saját lábára állni, magyarországi támogatókat keres. Adománygyűjtés a célja a december 1-jei koncertünknek, és ezért hoztuk létre a Crescendo con Spirito Nyári Akadémia Támogatói Körét".

(2006. december 01. 19:00 Zeneakadémia Kisterem - Jótékonysági hangverseny a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Alapítvány javára; km.: Farkas Dóra, Szecsődi Ferenc (hegedű), Dominkó István, Korpai Dániel, Körmendi Klára, Mózes Tamara (zongora), Dudás Eszter (brácsa), Timothy Bentch, Szerekován János (tenor)