Sándor, Ede

Sepsiszentgyörgy: a tüntetés elmaradt, a központ megnyílt

2006.12.05. 00:00

Programkereső

Többszöri halasztás és politikai egyeztetés, valamint egy beharangozott, majd visszavont tüntetés árnyékában nyitotta meg kapuit a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központjának helyi fiókja. A ház a Kárpát-medencei magyar kultúra egyik fórumaként működik.

Megkezdte működését a Bukaresti Magyar Kulturális Központ Fiókintézete Sepsiszentgyörgyön. A központ elsődleges feladata az erdélyi és az anyaországi magyarok és románok közötti kulturális kapcsolatok ápolása. A fiókintézetet Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára, Ioan Onise, a román Kulturális és Vallásügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg 2006. november 29-én. Az ünnepségen köszöntőt mondott Albert Álmos, Sepsiszentgyörgy város polgármestere, Demeter János, Kovászna Megyei Tanács elnöke és Markó Béla, Románia miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Az előzményékhez hozzátartozik, hogy a sepsiszéki Magyar Polgári Szövetség visszavonta az alkalomra bejelentett tüntetését, amelyet az MPSZ azért hirdetett meg, mert az avatón az előzetes bejelentés szerint részt kívánt venni Hiller István, a Magyar Szocialista Párt elnöke is. Időközben a magyarországi politikus lemondta látogatását, az MPSZ pedig úgy döntött, beéri egy tiltakozó levéllel, amelyet a magyar kormány jelen lévő képviselőjének ad át. Bogyay Katalin jelenlétét, szerepét elfogadták. (Az egykori televíziós riportert 1999-ben nevezte ki a Fidesz-kormány a Londoni Magyar Kulturális Intézet igazgatójává, tavaly a Gyurcsány-kormánytól pedig megkapta a Magyar Köztársaság tiszti-keresztjét.)

80b6b4ec-f9db-444a-ba17-8f666640254c

Az intézmény az ünnepi beszédeket követően kulturális programsorozattal kezdte meg működését. A fellépők között volt Sebestyén Márta népdalénekes, a Háromszék Néptáncegyüttes, Szalóki Ági és a Budapest Ragtime Band együttes, valamint Vennes Emmy színművésznő. Két kiállítás is megnyílt: Kubinyi Anna textilművész és Gyulai Líviusz grafikusművész alkotásai a Bod Péter Megyei Könyvtárban székelő kulturális központban már megtekinthetők.

A központ létrehozásáról egyébként a két ország együttes kormányülésén döntöttek 2005 őszén. Ezt követően 2006. május 4-én a Román Szenátus elfogadta a „Románia Kormánya és a Magyar Köztársaság Kormánya között a Budapesti Román Kulturális Intézet és a Bukaresti Magyar Kulturális Központ működéséről 2005. október 20-án aláírt Egyezmény” ratifikálásáról szóló törvényt. Az intézetet Hadnagy Miklós vezeti.

A központ létrehozásának ötlete még Medgyessy Péter volt miniszterelnök egyik erdélyi látogatásán merült fel, az ötletgazda Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács elnöke volt. Két évvel ezelőtt Vass Lajos akkori államtitkár hivatalosan már megnyitotta a sepsiszentgyörgyi intézményt. Más kérdés, hogy a román parlament a kétoldalú egyezményt sokáig nem ratifikálta, és az intézmény nem kezdhette el működését - emlékeztetett Hadnagy Miklós, aki már április óta Sepsiszentgyörgyön készíti elő az intézmény tényleges munkájának megkezdését. A szerdai megnyitó tehát valójában a programsorozatok kezdetét jelentette. A sepsiszentgyörgyi intézet az elképzelések szerint az erdélyi magyar kultúra külföldi "kiközvetítésével" is foglalkozik majd.