Sándor, Ede

Az én hárfám - a te CD-d?

2006.12.06. 00:00

Programkereső

A Hungaroton Classisnál megjelent Gulyás Csilla hárfaművész első szóló albuma Az én hárfám címmel. A 16 track Bachtól Piazzollán át Mancini Rózsaszin párducáig ível.
ad5c57e8-946c-4b99-94d9-25b1f35552f1

Gulyás Csilla hétéves kora óta hárfázik. Bár a családjában azelőtt senki nem tanult zenét, szülei támogatták a kislány már igen korán megmutatkozó zenei tehetségének kibontakoztatását és a legközelebbi zeneiskolába iratták. Mivel anyagi lehetőségeik nem engedték meg a hangszer-kölcsönzést, kiválasztották neki az egyetlen hangszert, amit nem kellett, de nem is lehetett volna otthon gyakorolni: a hárfát. Így kezdődött a művésznő pályafutása.

A Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium és a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola (tanára: Kiss Tünde) elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult Banda Juditnál, majd pár évvel később Vigh Andreánál képezte tovább magát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A 80-as, 90-es években idelátogató összes neves hárfaművész (Dalló Gyula, Würtzler Arisztid, Ion Ivan Roncea, Maria Graf) kurzusán részt vett, 1999-ben szerezte első, 2005-ben második diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetében, majd a Zeneakademia Egyetemi Tagozatán.

Rendszeresen fellép a legkülönfélébb szóló- és kamarazenei produkciókban: klasszikus koncerteken, világzenei fesztiválokon, irodalmi esteken, éttermekben, fogadásokon, esküvőkön, temetéseken, kiállításokon, megnyitókon, diplomaosztókon. Repertoárja klasszikusokat és könnyedebb örökzöld darabokat egyaránt tartalmaz.

Tanulóéveitől kezdve jatszott a Honvéd Szimfonikus Zenekarban, a BM Duna Szimfonikus Zenekarában, illetve a Danubia Ifjúsági Zenekar első hárfásaként Kobayashi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov és Héjja Domonkos keze alatt. A fiatal művesz legváltozatosabb felállású kamarazenei együttesekben zenél (alapító tagja a legutóbb a Nyolcadik Nemzetközi Hárfafesztiválon nagy sikert aratott Trió Hárfisszimónak); emellett több, mint fél évtizede az országban egyedülálló koncepciójú Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola hárfa tanára.

Az én hárfám című lemez hosszú évek álmodozásának és zenei tervezgetésének, valamint úgy a zenei közreműködők, mint a nem zenész kivitelezők professzionális munkájának eredménye. A különleges CD már kapható a lemezboltokban.