Emma

Tiszteletbeli tanári kinevezések a Zeneakadémián

2006.12.06. 00:00

Programkereső

A Zeneakadémia decemberben két egyedülálló koncertet szervez, valamint december 7-én két tiszteletbeli tanárt avat Steve Reich és Frankl Péter személyében.

Két koncert

A Zeneakadémia decemberben két különleges koncertre várja a zenekedvelő közönséget: 10-én, a Hérosz-bérlet második előadásán Schiff András vezényletével muzsikálnak az egyetem tehetséges szólistái. Az esten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara, valamint a 13 éves Perényi Benjámin és a 20 éves Banda Ádám, az intézmény hallgatói lépnek fel. A műsoron, amelyet Schiff András állított össze, Schubert Rosamunda-kísérőzenéje, Haydn D-dúr hegedűversenye, valamint Mendelssohn e-moll hegedűversenye szerepel. A műsor összeállítása mellett a zongoraművész választotta ki a koncerten fellépő szólistákat, akik mesterkurzuson vettek részt az eseményt megelőzően.

December 16-án egy nagyszabású koncerttel indul a Kodály Zoltán és Solti György emlékére szervezett programsorozat, amelyen a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara és hallgatói lépnek fel Kovács János vezényletével. Kodály Zoltán és Solti György halálának évfordulóját egyedülálló koncerttel teszi emlékezetessé a Zeneakadémia. A hangversenyen a Figaro lakodalma nyitánya – melyet emigrálása előtt utoljára vezényelt Solti György –, valamint a D-dúr zongoraverseny lesz hallható, a 40 éve elhunyt zeneszerzőre pedig a Marosszéki táncok, a Cselló-zongora szonáta, valamint a Galántai táncok című műveivel emlékeznek. Az est fővédnökei Kodály Zoltánné és Lady Valerie Solti.

Steve Reich és Frankl Péter a Zeneakadémia tiszteletbeli tanárai

December 7-én két tiszteletbeli tanárt avat a Zeneakadémia: a 70. születésnapját ünneplő zeneszerzőt, Steve Reichet, valamint Frankl Péter zongoraművészt.

Steve Reich az egyik legjelentősebb ma élő zeneszerző, akinek munkássága nagy hatást gyakorolt a magyar zeneszerzés elmúlt harminc évére. December 6-án este a Művészetek Palotájában Steve Reich születésnapja alkalmából az Amadinda együttes ad koncertet. Az ütőegyüttes nevéhez a zeneszerző egyik művének magyarországi bemutatója is fűződik. A művészt másnap, december 7-én egy kisebb koncert keretében avatják a Zeneakadémia tiszteletbeli tanárává.

78f2777c-c9e0-48fe-b712-695f032fcd9b

Frankl Péter zongoraművész az ’50-es évek végén emigrált Magyarországról, azonban a ’70-es évek elejétől kezdve számos alkalommal adott szóló zongoraestet Budapesten, emellett többször játszott kamarazenei koncerteken is, amelyek közül az egyik legemlékezetesebb Pauk Györggyel közös fellépésük 1976-ban. A zongoraművész rendszeresen mesterkurzust is tartott a Zeneakadémián. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szenátusa döntött arról, hogy Frankl Pétert az intézmény tiszteletbeli tanárává avassák december 7-én.