Klaudia

NFZ: sűrű december

2006.12.07. 00:00

Programkereső

Több fontos esemény történt a Nemzeti Filharmonikusok háza táján: kezdetét vette egy egyedülálló csereprogram, az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövetévé nevezték ki a zenekart, és megjelent a Bartók Új Sorozat első lemeze. És ez még csak az első öt nap összefoglalója…
08bcd9ab-5366-4b07-aa69-45b2f432c348

Elsején Bécsben öt közép-európai szimfonikus zenekar képviselői közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az idei évadban öt szezonra átnyúló, egyedülálló csereprogram kezdődik Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Ausztria egy-egy vezető zenekarának részvételével. Mind az öt együttes – magyar részről a Nemzeti Filharmonikus Zenekar – ellátogat a négy másik zenekar székhelyére, és a vendéglátó együttes bérletsorozatainak keretében mindenhol két-két hangversenyt ad. A sort az NFZ nyitja 2007 márciusában, amikor is a Cseh Filharmonikusok vendégeként Prágában lép fel, majd áprilisban Pozsonyba utazik, májusban pedig a Szlovák Filharmonikusokat fogadja a Művészetek Palotájában.

Ugyancsak december elsején egy másik fontos sajtótájékoztatóra is sor került: az UNICEF Magyar Bizottsága ekkor jelentette be, hogy a Nemzeti Filharmonikusokat az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövetévé nevezi ki. A kinevezési okiratot az UNICEF egyik nemzetközi nagykövete, a világhírű angol filmszínész, Sir Roger Moore adta át a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatójának, Kocsis Zoltánnak.

A kinevezés előzménye, hogy a Nemzeti Filharmonikusok vállalták, hogy minden évben rendeznek egy jótékonysági koncertet, melynek teljes bevételét az UNICEF Magyar Bizottságának utalják át. Az első ilyen hangversenyre tavaly karácsony előtt került sor, a másodikat pedig december 5-én tartották a Művészetek Palotájában. Mivel Roger Moore a koncerten már nem tudott részt venni, feleségével előző nap ellátogatott az NFZ próbatermébe, ahol köszönetet mondott a muzsikusoknak, hogy vállalták ezt a nemes feladatot, és belehallgatott Beethoven IX. szimfóniájának próbájába.

Ugyanezen a napon, december 4-én este a Bartók Emlékházban ünnepélyesen bemutatták a Bartók Új Sorozat első lemezét, mely a Kossuth-szimfónia és A fából faragott királyfi felvételét tartalmazza a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában. A bemutatón Kocsis Zoltán nemcsak beszélt a sorozatról, hanem zongorázott is – fellépett még Kokas Katalin és Kelemen Barnabás. Hollós Máté, a sorozatot kiadó Hungaroton igazgatója itt nyújtotta át Kocsisnak az összkiadás tulajdonképpeni első darabjának tekinthető, 2004-ben megjelent, világsikert aratott SACD-ért járó aranylemezt, amelyen a Concerto, a Tánc-szvit és a Magyar parasztdalok hallható, s amely, mint mondta, nemsokára platinalemez lehet.