Emma

Scarlatti-kantáták világpremierje

2006.12.09. 00:00

Programkereső

Fried Péter, a Magyar Állami Operaház basszistája a Savaria Baroque Zenekarral világpremier felvételt készített a barokk mester, Alessandro Scarlatti kantátáiból.

Fried Péternek nem ez az első, nagy figyelmet kiváltó CD-je. 2004-ben „Az év operafelvétele” kategóriában Grammy-díjra jelölték a Hänssler kiadó által megjelentetett A kékszakállú herceg vára Bartók művel. Az énekes a címszerepben lépett föl, a Stuttgarti SWR Zenekart Eötvös Péter vezényelte.

Fried Péter számára az idei év sem csupán a barokk kantátalemez világpremierje folytán ígérkezik emlékezetesnek. Párizsban Jessye Norman partnereként, Pierre Boulez vezényletével énekelte A kékszakállú herceg várát - nagy sikerrel. De e szereppel már Torontóban, Nagoyában, Londonban, Glasgowban, Stockholmban, Baltimoreban, Washingtonban is bemutatkozott a közönségnek. Fried repertoárja a barokktól a romantikus szerepeken át, a kortárs zenéig terjed.

E mostani CD anyaga, a Scarlatti gyűjtemény az operaénekes és a zenekar művészeti vezetője, Németh Pál kutatómunkáját dícséri. A felvételen a Savaria Baroque Zenekar közreműködik korabeli hangszereken.

be15534a-9342-492f-9d00-b336878f07c2

Alessandro Scarlatti (1660–1725) életműve változatos és jól énekelhető zenék sora. Kora egyik legsikeresebb operaszerzője volt, bár színpadi művei napjainkban alig-alig szólalnak meg. Kantátái viszont tökéletes formálásuknak és változatos zenei világuknak köszönhetően reneszánszukat élik. Az 1688-as első, azonosítható kantájától kezdődően haláláig Scarlatti nem kevesebb, mint 783 szólókantátát komponált. Az utókor számára legizgalmasabb alkotások éppen e szólóhang(ok)ra és obligát hangszerekre írott darabok.

A világpremier felvételen megszólaló kantáták basszushangra és esetenként 1-2 obligát hangszerrel kiegészített continuo-csoport együttesére íródtak. Minden darab szövege a szerelem témaköréből merít.