Emma

Ingyenesen letölthető Mozart minden művének kottája

2006.12.13. 00:00

Programkereső

Nem akármilyen záróakkordot kapott a Mozart-év: december 12-től a zeneszerző több mint 600 művének kottáját ingyenesen elérhetővé tette a Nemzetközi Mozart Alapítvány.
720a9a94-08e3-40d5-97e4-df6abf94a281

Az osztrák zeneszerző művei az alapítvány honlapjáról letölthetőek, pontosabban majd hamarosan újra letölthetőek lesznek, ugyanis az óriási érdeklődés egy nap alatt annyi látogatót hozott, amennyivel az oldal nem tudott lépést tartani. Jelenleg a szerver kapacitását növelik, így nemsokára újra bárki megtekintheti Mozart szerzeményeit.

A Nemzetközi Mozart Alapítvány a Los Altos-i Packard Humanities Institute támogatásával közel 80 millió forintnyi összegért vásárolta meg a digitális közzétételi jogokat a német Bärenreiter-Verlag kiadótól, amely 1955-ben indította útjára a Neue Mozart-Ausgabe sorozatot. Így jött létre a Digitális Mozart Kiadás, amelyben a pdf formátumban letölthető kották mellett helyenként elemzéseket is olvashatunk. Az alapítvány idővel egy interaktív Mozart-adatbázist szeretne létrehozni, amelyet zenészek, kutatók, zenerajongók és érdeklődők egyaránt használhatnak.