Emma

Európa kulturális fővárosa: Méhes Márton a művészeti igazgató

2006.12.14. 00:00

Programkereső

A pécsi közgyűlés Méhes Mártont, a németországi magyar évad kurátorát választotta az Európa kulturális fővárosa program (EKF) művészeti igazgatójának.

A szakember megválasztását a szocialista és szabaddemokrata képviselők támogatták, a Fidesz, az Összefogás Pécsért Egyesület, valamint az MDF tartózkodott a szavazástól. A művészeti igazgató 2007 január elsején áll munkába, feladata a program felvezető éveinek és a 2010-ben esedékes kulturális események terveinek összefogása lesz.

Tasnádi Péter polgármester, aki Méhes Mártont a közgyűlés elé terjesztette, elmondta: az elmúlt időszakban több lehetséges jelölttel tárgyalt, de a legalkalmasabbnak őt találta a posztra.

A 32 éves igazgató, aki egy időben a berlini Collegium Hungaricum igazgatóhelyetteseként is tevékenykedett, a Pécsi Tudományegyetemen, majd az ELTE-n tanult német nyelvészetet, melynek kutatásával doktori címet is szerzett.

A képviselő-testület csütörtöki ülésén megválasztotta az EKF-program általános igazgatóját is Kiss Tibor, a Pécs és környéke hulladékgazdálkodási feladatait ellátó Biokom Kft. igazgatójának személyében. A szakember január elsejével távozik eddigi cégétől, feladata az EKF-program egységes tevékenységének koordinálása lesz.