Ervin

Fassang László a Notre-Dame katedrálisban

2006.12.15. 00:00

Programkereső

Harmincharmadik születésnapján élete egyik nagy álma teljesült Fassang Lászlónak: a világ egyik leghíresebb katedrálisában, a párizsi Notre Dame-ban adhatott szóló orgonaestet.

Sűrű napjai lehetnek mostanában Fassang Lászlónak, a világ legrangosabb orgonaversenye, a Grand Prix de Chartres 2004-es magyar győztesének és közönségdíjasának. December 12-én még a világ talán legjobb orgonáján, a párizsi Notre Dame-ban játszott, négy nappal később, szombaton pedig a Művészetek Palotája ugyancsak remek építésű, új hangversenyorgonját szólaltatja meg a Danubia Szimfonikus Zenekarral. A Liszt-díjas orgonaművész egyébként szakértőként részt vett az új Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építésében.

Fassang László tizenhárom évesen kezdett orgonálni. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 1998-ban, majd a párizsi Conservatoire National Supérieur de Musique-on folytatta tanulmányait orgona és improvizáció szakon. Közben egy évet Japánban töltött, ahol a Sapporói Hangversenyterem orgonistájaként koncertezett, mesterkurzusokat tartott, valamint elkészítette első orgonalemezét. Az eltelt évek során számtalan hangversenyt adott idehaza, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Svájcban, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban. A klasszikus orgonairodalom megszólaltatása mellett fontosnak tartja az improvizáció hagyományának ápolását: igyekszik a hangszer lehetőségeit különböző zenei stílusok szintézisén keresztül is bemutatni.

b8fee7f5-8861-4d15-98c3-094829fca875

Visszatérve a párizsi koncertre: az orgonán növendéktársaival korábban már játszott természetesen Fassang, aki orgonakoncerten most játszotta először saját átiratában Johann Sébastian Bach Chaconne-tételét a d-moll hegedűpartitából. Ezen kívül a Notre-Dame egykori orgonistájának, Louis-Claude Daquin karácsonyi kompozíciója, valamint Brahms, Alain és Liszt művei szerepeltek a programban, amelyet magyar népzenei improvizációkkal zárt a születésnapos művész.

Fassang László 23 évesen járt először a párizsi Notre Dame-ban, ahol döntő hatással volt rá Olivier Latry játéka, később ő lett az egyik mestere. Az ünnepi koncerten három nagy francia művész is jelen volt, Latry mellett Fassang másik tanára, Philippe Lefebvre, valamint az egyik legnagyobb francia orgonaművész, Jean-Pierre Leguay is a hallgatók között volt.