Sándor, Ede

Győr Boleroval búcsúztatja az évet

2006.12.15. 00:00

Programkereső

A tavalyi sikeres kezdet után az idén is úgy döntött a Bolero Fúvósegyüttes, hogy az év utolsó előtti napját vendégművészekkel együtt, vidám hangulatban és persze zenével ünnepli.

Egy esztendeje a Bolero meghívott vendégei Vukán György és a Győri Űtőegyüttes voltak, az idén a különleges estét pedig Boldoczki Gáborral és az Ewald Rézfúvós Kvintettel tölti a zenekar. Ahogy mondani szokás, a sztárvendégek az első hívó szóra igent mondtak, pedig kivételes tehetségű, elismert, elfoglalt művészekről van szó.

Boldoczki Gábor sokat foglalkoztatott szólista, világhírű zenekarok, fesztiválok, koncerttermek gyakori vendége, a világ jelenlegi egyik legjobb trombitaművésze. Számos rangos díjjal ismerték el művészi teljesítményét. Többek között megkapta a „Davidoff” díjat, s „Az év fiatal művésze” díjat, valamint a német lemezipar „ECHO” díját. Ő az első olyan trombitaművész, akit szólistának hívtak meg a Salzburgi Ünnepi Játékokra. A legújabb, nemrég megjelent lemezén a világhírű I Musici di Roma kamarazenekarral játsza olasz szerzők trombitaversenyeit.

d79cfe2e-3d93-4b3a-ba2a-daa40b9b6a51

Az Ewald Rézfúvós Kvintett épp az idei évben ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Az együttes tagjai: Bakó Levente, Tarkó Tamás, Kovalcsik András, Kelemen Lajos, Peresztegi Attila. Mindannyian szólistaként is elismert művészek. Első nemzetközi versenyükön 1998-ban, a műfaj legrangosabb világversenyén, a Franciaországban Narbonne-ban a VII. Nemzetközi Rézfúvós Kvintett Verseny első- és különdíjasa voltak. Ezt követően mindössze két év leforgása alatt nyolc nemzetközi versenyről hoztak haza díjakat. A kamaraegyüttes munkáját három ízben Artisjus–díjjal, 2002-ben pedig Liszt-díjjal jutalmazták.

A házigazda Bolero Fúvósegyüttes 2004-ben alakult a Győri Filharmónikus Zenekar és a Győri Nemzeti Színház zenekarának művészeiből. A kamarazenei együttes a Mozart korában kialakult műfaj – a Harmoniemusik – hagyományait eleveníti fel. Működése alatt széles, és sokszínű repertoárt sikerült kialakítania.

A Bolero Fúvósegyüttes céljai között szerepel, hogy kortárs zeneszerzőket inspiráljon művek írására, eddig 3 zenemű készült számukra. A 2006-os szilveszteri koncert programja egyelőre meglepetés, de a szervezők ígérete szerint a különleges ritkán hallott művek mellett a tavalyi koncerthez hasonlóan idén sem maradnak el a mókás, vidám zeneszámok. A műsorvezető Fábián György, a koncert fővédnöke Borkai Zsolt, Győr polgármestere.

(2006. december 30. 19:00 Richter terem (Győr) - A Bolero Fúvósegyüttes szilveszteri koncertje; Rossini, Telemann, Händel, Schubert, Mendelssohn, Joplin és Vukán György művei sok meglepetéssel és vidámsággal; km.: Boldoczki Gábor (trombita), Ewald Rézfúvós Kvintett, Oross Veronika (fuvola), Sóvágó Anikó (csembaló)