Antal, Antónia

Áldott idő - Vedres-számok, plusz rock

2006.12.16. 00:00

Programkereső

Vedres Csaba és a Kairosz kvartett új CD-je a kortárs komolyzene válságából keresi a kiutat többek közt egy négytételes zongoraötössel és két rockzenei feldolgozással.

A szentendrei segédkántor, zongoraművész-zeneszerző 2004-ben alapította a Kairosz együttest, amely végül Vedres Csaba és a Kairosz kvartett néven vált ismertté. A vonósnégyesből és billentyűsökből álló formáció elektronikus zenei kísérleteit a közönség tüntető ellenszenvvel és távolságtartással fogadta. A 2005 májusában bekövetkezett akusztikus zenei fordulat (vonósnégyes + zongora) óta a hallgatóság kezd közelíteni az együttes zenéjéhez.

Vedres Csaba honlapja szerint a Kairosz célja a hallgatható kortárs komolyzenei darabok előadása. Meggyőződésük, hogy ez megoldható a rocknak, mint zenei köznyelvnek a magas kultúrába való felemelésével.

849ed298-4636-4ffd-b0b3-9e7b18087be4

A CD-n található szerzemények a Kronosz-Kairosz kettősségében élő ember jellegzetes pillanatait próbálják megragadni. Az észtvesztő rohanást. A mérgezett levegőjű nagyvárosok mindennapjait. A szinte állandósult belső feszültséget, magányt és elidegenedettséget. S mindezekkel szemben: a kegyelmi idő kiszámíthatatlan, váratlan ránktöréseit. A hirtelen beálló néma csendet. A percet, amikor rádöbbenünk: másképp is lehetett volna, sőt, másképp is lehetne...