Emma

Téli Ünnepi Napok Vácott

2006.12.16. 00:00

Programkereső

Hagyományteremtő szándékkal rendezvénysorozatot indított a Váci Madách Imre Művelődési Központ. Az események között számos koncert is akad. Az újévi koncerten a Váci Szimfonikus Zenekart Farkas Pál karnagy vezényli.
2ab068ed-5f10-466f-aed6-b59e45cd8f7b

A háznak az idén már ötödik rendezvénysorozata, s egyben utolsó is ez a Téli Ünnepi Napok elnevezésű, amely a karácsonyi készülődésben kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínál tartalmas szórakoztatást. Az események közül kiemelkedett a december 15-i ingyenes Szlovák karácsony koncert, amely egyben a váci Szlovák Kisebbségi Önkormányzat ünnepi estje volt. A műsort a Prvosienka néptánc- és énekegyüttes adta.

December 16-án a Four G Jazz formáció koncertezik, majd 17-én és 18-án a már megszokott Élő Betlehem műsornak ad otthont a Március 15. tér. A fellépők közt találjuk többek közt a Váczi Néptáncegyüttest. Kiemelkedik a rendezvények közül a december 20-i karácsonyi koncert, amelyen Kegye János pánsípművész és Bajtala Emese hárfaművész játszik.

Kegye János jazz-szaxofonosként tagja volt a Kisrákfogó, Panta Rhei, Hatszív együttesnek, majd a Spirál együttesnke. 1988-ban Németországban megjelent első pánsípos lemeze. 1989-ben elvégezte Amszterdamban a Zeneakadémia mesterkurzusát, koncertjei mellett zeneszerzéssel és tanítással foglalkozott. A "Pánsípos" című lemeze ír, kínai, cigány zenéket is tartalmaz modern hangszerelésben, ill. klasszikus zenei átiratok is megtalálhatóak rajta. Koncertprogramjában szerepet kapnak a gyönyörű klasszikus dallamok mellett a cigánydalok, a német és osztrák sramli, és persze magyar- és nemzetközi világslágerek.

Bajtala Emese hárfaművész nyolc éves korában kezdett el hárfázni, tizenhat évesen már szimfonikus zenekarokban lépett fel. Diplomáit 1993-ban a Budapesti Tanárképző Főiskolán, majd 1997-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte. Európa számos országában vendégszerepelt. 2002-ben fellépett a IV. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon. Jelentős repertoárral rendelkező művész. Főleg a klasszikus és romantikus szóló- és kamarazenei művek szerepelnek műsorán, de fellépésein szívesen játszik a könnyedebb zenei kínálatból is.

A két művésznek közös CD-je is van, a 2004 novemberében megjelent Meghitt pillanatok. A korong az országos lemezbemutató koncertkörút során olyan helyszíneken is szerepelt, mint a Debreceni Nagytemplom, a Szegedi Dóm, a Pécsi Kőtár... de bemutatkozott az Abaúji és Zempléni Művészeti Fesztiválokon is.