Vince, Artúr

Ma zárul a Fény-hárfa kiállítás Essenben

2006.12.17. 00:00

Programkereső

Essenben, a 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet nyert Ruhr-vidéki városban az 57. Essener Lightwochen - benne a díszvendég Magyarország lézerfények érintésével megszólaltatható fény-hangszer bemutatójával - vasárnapig fogadta a közönséget.

A Fény-hárfa a Budapesti LézerSzínház és a a Magyar Komputerzenei Alapítvány közös multimédiás projektje, amely a zene, a mozgás és a lézer-látvány új kapcsolatát teremti meg. A hangszert a Forum Kunst und Architektur látogatói a saját mozdulataikkal maguk is kipróbálhatták. A lézerhúrokon ugyanis ki-ki képes a mozdulatát "megszólaltatni".

A megnyitón Lore Klar asszony, a kiállótóterem igazgatója örmmel konstatálta a magyar klisékből kilépő, újszerű megoldást. A bemutató egyébként Szigetvári Andrea zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Hegedüs György fotóművész a LézerSzínház művészeti vezetője, Kerestes Szabolcs zeneszerző, és Wieser János lézermérnök közreműködését dícséri.

f039716c-6636-4757-aead-69554acf2f34

A kiállításokon általában nem szokás a kiállított tárgyat megérinteni. Bár erre számos múzeum azért rácáfol, és ehhez még csak modernnek, netán látássérültnek sem kell lenni. Nos, ez az Essenbe vitt Fény-hárfa is olyasmi, amit kirpróbálhatott a látogató. A vetített térszerkezet ugyanis átjárható, megérinthető, sőt megváltoztatható. A valójában nem létező formák "érintésével" a hangok, fények, mozgások bonyolult összhangja hozható létre.