Vince, Artúr

Tenor kerestetik

2006.12.18. 00:00

Programkereső

A Magyar Rádió Énekkara negyven év alatti férfiakat vár próbaéneklésre január elején. A tenor szólamba felvételre pályázók egy Schubert-dal mellett szabadon válaszott áriát is énekelhetnek. Jelentkezési határidő: január 5.
396b4c64-dcf3-4d67-b7e1-f79262561921

A Magyar Rádió Énekkara a szakma szerint Európa egyik vezető kórusa. Az együttes 1950-ben alakult, első karnagya Székely Endre volt. Az idők folyamán Darázs Árpád, Vásárhelyi Zoltán, Vajda Cecília, Csenki Imre, Sapszon Ferenc, Erdei Péter, majd 1992 óta Strausz Kálmán az együttes vezető karnagya.

Az énekkar repertoárja felöleli a klasszikus kórusmuzsika minden területét, beleértve az opera- és oratóriumirodalmat éppúgy, mint az operettet és a musicalt. A kórus munkásságában nagy szerepet játszanak a klasszikus és kortárs magyar szerzők – Bartók Béla, Kodály Zoltán, Ligeti György, Kurtág György, Balassa Sándor, Durkó Zsolt, Vajda János – művei, de rendszeresen szerepelnek előadásaikon a nemzetközi repertoár legfontosabb és legismertebb szerzőinek darabjai is.

Aki tagja szeretne lenni a Magyar Rádió Énekkarának, az jó, ha mindezt tudja. A tenor szólamú próbaéneklésre biztos kottaolvasási készséggel rendelkező, képzett hangú pályázók írásos szakmai önéletrajzát, jelentkezését várják. A meghallgatás anyaga: egy Schubert–dal, egy szabadon választott ária, lapról olvasás, valamint a repertoáron lévő oratórikus művek valamelyikéből a tenor szólam eléneklése (ezt a jelentkezéskor hozzák az érintettek tudtára). Zongorakísérőt a Rádió ad.

A próbaéneklés várható időpontja 2007. január 12. A pályázatokat a következő címre várják: Magyar Rádió Énekkari Iroda, 1800 Budapest, Bródy Sándor u. 5-7., tel. és fax: (1) 328–8405, e-mail: karoly.hedvig@radio.hu.