Gábor, Karina, Ders

A Nagyböjt énekeiből

2006.12.24. 00:00

Programkereső

Világhírű férfikórus érkezik hazánkba télen. A Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa 2007 februárjában Budapest mellett négy vidéki nagyvárosban is a közönség elé lép. Repertoárjukon az orosz egyházi zenekultúra legkülönlegesebb darabjai szerepelnek.
77958a22-2485-48e0-b967-9f48c7ac6ce0

A kórus legfontosabb tevékenységének az ősrégi orosz művészet, valamint a kéziratok rejtjeleiben meghúzódó hangzásvilág kutatását és megfejtését tartja, valamint a tiszta előadásmód visszahozatalát az istentiszteletek keretébe. Az előzményekhez tartozik, hogy az együttes vezetője, Anatolij Grindenko teológus-zenetudós 1983-ban a Troitse-Sergievoj Főkolostor falai között alapított egy férfikórust, amely az "Óorosz Énekek" nevet viselte. 1985-ben a kórus a Moszkvai Patriarchátus Kiadói részlegének felügyelete alá került, s ma a Moszkvai Patriarchátus Egyházi Oktatási részlegéhez tartozik.

A 12-13 főt számláló együttes énekesei a szovjet rezsim utáni években megnyitották az utat az ortodox egyházi zene újrafelfedezéséhez. Abban az időben a régi kéziratok tanulmányozásával, majd elsőnként mutatták be a századokon át az ismeretlenség homályában lapuló alkotásokat. 1988-ban megnyerték a lengyelországi Hainufke Fesztivál 1. díját, 1992-ben a Macedoniai Kórusfesztivál Nagydíját.

Az Opus 111 nevű francia kiadó eddig 13 CD-jüket jelentette meg, melyekből 9 világpremiernek számít. A Szovjetunió összeomlása lehetőséget adott a kórusnak arra, hogy nemzetközi szinten is széles körben terjeszthesse az évezredes múlttal rendelkező ősi egyházi zenét. Előadásaik és számos felvételük révén világszerte ismertté váltak, mindenekelőtt az óorosz énekek egyedülállóan tiszta előadásával. Felléptek Európa számos városában, Utrechtben, Londonban, Bécsben, Maastrichtban, Varsóban, Barcelonában és Ravennában, de például Nancy-ban, a híres Les Folles Journées rendezvényén, sőt a Lincoln Centerben is koncerteztek.

Az együttes rendkívül sokoldalú és változatos műsort kínál a hallgatóság legkülönbözőbb rétegeinek. Repertoárjukban a 16-19. század közötti időszak tradicionális énekei mellett szerepelnek népdalok és újabb keletű egyházi darabok is, mint például Csajkovszkij, Rahmanyinov, Gretchaninov, Sviridov, Martinov és Pelecis művei. Az egyházi hagyomány értelmében többnyire kerülik a hangszerekkel való közös fellépést, de ennek ellenére időnként előadnak hangszeres műveket is, mint például, Jukka-Pekka Saraste csodálatos zenei sorozatát, amelyben a zeneszerző ötvözte egymással az orosz ortodox műveket és az olyan teljesen eltérő zenekari darabokat, mint Schubert "Befejezetlen" szimfóniája vagy Arvo Pärt "Tabula Rasa" című alkotása.

A kórus tagjai 2004-ben a világhírű Borodin Quartettel is felléptek. A magyarországi koncertturnén a Nagyböjtnek szentelik programjukat.

(2007. február 17. Szeged - A Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusának koncertje; további koncertek: február 18. Szombathely, február 19. Debrecen, február 20. Budapest (Budapesti Kongresszusi Központ), február 21. Miskolc)