Konrád

A Bartók rádió januári hírei

2006.12.26. 00:00

Programkereső

A fagyos januárban is várja a hallgatókat a Bartók Rádió. A színes műsorkínálatban minden zenehallgató megtalálhatja a számára kedves műsorokat. Íme egy kis ízelítő a programokból.
8d086e49-5e88-4c65-9754-451a1b1ade08

Új sorozatok az új évben Január 2-án indul az előző évi kortárs zenei felvételek seregszemléje, az „Új magyar zene a rádióban”. A „Zongoraciklus 2007” január 3-ai, első koncertjének előadóművésze Prunyi Ilona lesz. Január 7-én kezdődik az „50 év 50 hangversenyben” című sorozat, amely a Bartók Vonósnégyes nevezetes fellépéseit idézi fel. „Egy legenda nyomában”: január 10-től tíz részben az ötven éve alakult Philharmonia Hungarica Zenekar eddig jórészt még nem közvetített felvételei hallgathatók. A „Felejthetetlen hangversenyek a Magyar Rádió archívumából” január 10-én induló sorozatában a 100 éve született Ferencsik János emlékezetes hangversenyei kerülnek adásba.

Kodály évforduló
„… és Kodály” címmel Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából Lázár Eszter rendez hangversenyciklust a Márványteremben. Az első koncerten, január 15-én Kovács István énekel Kodály- és Schumann-dalokat, és január 11-től a Kossuth Rádióban hetente késő este „A mikrofonnál Kodály Zoltán” címmel tíz részben elhangzik Kodály minden előadása, illetve jelentős rádiós megszólalása Bónis Ferenc bevezetőivel.

A Rádió zenei együtteseinek fellépései
Egy Bach-kantáta és Schubert Esz-dúr miséjének előadásával folytatódik a Magyar Rádió zenei együtteseinek oratórium-bérlete január 11-én a Zeneakadémián. 18-án Alpaslan Ertüngealp vezényletével Stravinsky-művek és Händel-áriák hangzanak el Robin Blaze kontratenor közreműködésével.

Stúdióhangversenyek
A Magyar Kultúra Napján, január 22-én a Márványteremben koraesti hangverseny keretében adják át a Lajtha-díjat, a koncert műsorán Kodály, Bartók és Lajtha művei szerepelnek. Január 27-én, szombaton délután a 6-os stúdióban a Szekszárdi Madrigálkórus és a Schola Cantorum Sopianensis ad közös hangversenyt, vezényel: Jobbágy Valér.

Közvetítések a New York-i Metropolitanből
Január 6-án Bellini A puritánok című operájának női főszerepét Anna Netrebko énekli, 13-án Tan Dun kínai komponista Az első császár című operájának bemutatója hangzik el a szerző vezényletével. Január 20-án és 27-én az „Emlékezetes előadások a Met archívumából” keretében egy 1956-os Donizetti Lammermoori Lucia-előadást sugároznak az eurorádiós adók Maria Callas címszereplésével, illetve egy 2006-os Puccini Pillangókisasszonyt James Levine vezényletével.