Sándor, Ede

Túl sok klasszikus zenét játszanak?

2006.12.29. 00:00

Programkereső

Az Oregoni Szimfonikusok nemrég megbízott szakértője stratégiai változtatásokkal szeretné sikeresebbé tenni az együttest: például kevesebb klasszikus zenével.
ce1977b5-b880-4e06-8acc-8299d01ebd17

A zenekar októberben bízta meg Elaine Caldert, hogy szakértőként segítse őket kilábalni egyre súlyosbodó helyzetükből. Az együttesnek ugyanis apad a közönsége, tavalyi 170 millió forintnyi deficittel zárt évük után tíz munkatárstól megváltak, de idén már közel 200 millió forintra rúgott a hiány.

Amikor Calder összefoglalta a legnagyobb kihívásokat, központi elemként a műsortervezést emelte ki. Korábban az edmontoni zenekarnál kiemelkedő sikereket ért el, amikor klasszikus zene helyett az együttes egy keresztény rockot játszó előadóval lépett fel. Több mint 40 millió forint értékben vásároltak akkor jegyeket, szinte kizárólag olyanok, akik még soha nem jártak a szimfonikus zenekar koncertjén. A tanácsadó elmondta, új közönséget nem lehet úgy megszólítani, ha olyan zenét játszanak, amit nem ismernek. Ahelyett, hogy több támogatás után indulna az együttesek számára, új hallgatóságot szeretne a koncerttermekbe invitálni.