Konrád

Szilveszteri szórakozás - komolyan

2006.12.31. 00:00

Programkereső

Bár az év utolsó napját világszerte utcai fesztiválok, tűzijátékok, vidám zenés műsorok jellemzik, azért a komolyzene sem hiányzik a palettáról. Párizstól Salzburgig, New Yorktól Zürichen át Budapestig számos színvonalas koncertből választhatunk.

Az ember szíve erősebben dobban, amikor azt látja, hogy egy nagy nemzetközi portálon a budapesti szilveszteri program vezet (legalább is ez van legfelül). A Magyar Állami Operaházban este nyolckor kezdődő eseményhez azzal próbálnak kedvet csinálni, hogy: "élvezze a felejthetetlen estét a világ egyik legszebb operaházában". Ehhez már mi tesszük hozzá, hogy a Szilveszteri Gála és Bál az Operában című rendezvény az operett és musical műfajban igyekszik maradandót nyújtani, s mellé egy Gundel-vacsora jár. Az estén Farkas Pál vezényel.

Párizsban két templomban is barokk zene szól (ugyanaz az 1992-ben alapított Les Archets de Paris nevű együttes játszik mindkét helyen) az esti órákban. A bécsiek korán kezdenek az ünneplésbe: a Hofburgban fél héttől már Strauss-muzsika szól, no meg az évre való tekintettel egy kis Mozart. A zürichi kongresszusi teremben hétkor kezd a rendkívül patinás zürichi Tonhalle Orchestra. Az évet Manuel de Falla, Ruperto Chapí és Pablo Luna szerzeményeivel búcsúztatják. A Tonhallét (magyarul hangversenytermet) 1895-ben nyitották meg csupa Brahms-művel, de a Tonhalle Orchestra már 1868 óta létezik.

Ami az európai programokat illeti, mindenképp érdemes megemlíteni Rómát, ahol a Teatro Argentinában a opera csillagai lépnek föl remek áriákkal és persze a végén egy kis valcerral. Az énekesek: Testa, Bottaro, Penco és Carli. Rómában persze nemcsak egy helyen hallható opera e napon: a S. Paolo fouri le Mura templomban ugyancsak ismert operaénekesek adnak koncertet. Salzburgban a kastély és a St. Blasius templom is koncerttel kedveskedik. Prágában Gershwin Kék rapszódiája hangzik el egy szaxofonkvartett előadásában, illetve egy másik helyszínen Mozart Requiemje.

fc7abd45-fd80-4585-a8b1-5e16d5c579e3

A sok esemény közül jó szívvel ajánljuk a Manchester Camerata előadásában a Night at the Grand Opera című programot, amelynek helyszíne a tíz éve megnyitott manchesteri Bridgewater Hall. A népszerű áriákat és kórusműveket a BBC is közvetíti. A koncert karmestere az oboás Douglas Boyd. New Yorkban természetesen hatalmas a választék, egy kis társaság - mindössze 130 ember - a Brooklyn-híd alatt hajókázva Bach három Brandenburgi koncertjét hallhatja élőben. Atlanta ennél konzervatívabb programmal búcsúzik: harminc, uszkve hatvan dollárért Michael Krajewski vezényli az Atlantai Szimfonikus Zenekart a Woodruff Arts Centerben. Strauss-valcertől a broadwayi klasszikusokig sok minden elhangzik majd - humorral fűszerezve persze.