Konrád

Bécs hatvanötödször is újévi koncerttel ünnepel

2007.01.01. 00:00

Programkereső

Az első újévi koncertet éppen 65 esztendeje rendezték a császárvárosban. Igaz, 1939-ben is vezényelt Clemens Krauss egy színpompás Strauss-koncertet, de a dirigensnek eleinte fenntartásai voltak a január 1-jei délelőtti időponttal. Nem látott a jövőbe...

A karmester eleinte úgy vélte, a Johann Strauss-koncert iránti érdeklődést kedvezőtlenül befolyásolná Szilveszter estéjének utóhatása. Nem volt egy jós, ami azt illeti, mert a bécsi újévi koncert - eltekintve a klakkba-frakkba bújás bizonnyal kellemetlen procedúrájától - amint a helyére került, nagy sikert aratott a bécsiek, majd hamarosan a környező országok s az egész világ tehetősebb polgárai körében.

Az első években a már emlegetett Krauss vezényelt a Musikvereinben, közben volt két éve Josef Kripsnek, majd egy nagyszerű időszak kezdődött: Willi Boskovsky pontosan huszonöt alkalommal dirigált 1979-ig. Eme fénykort egy ugyancsak nagyszerű követte, 1980 és 1986 között Lorin Maazel lett a tekintélyes koncert állandó karmestere.

1986 óta a Bécsi Filharmonikusok minden évben vendégkarmestert kérnek fel. Vezényelt itt már Karajan, Abbado, Kleiber, Muti, Mehta és három alkalommal ismét Maazel. A 2001-es, hatvanadik koncerten pedig Nikolaus Harnoncourt. A műsorból készült CD-k mindig rendkívül gyorsan kijönnek, s már januárban vezetni szokták az eladási listákat, újabban persze már nemcsak a CD-k, de a DVD-k, videók is megjelennek, s a világ vezető televíziós csatornái komoly küzdelmet folytatnak a kövtetítés megszerzéséért. E téren a tavalyi esztendő volt a határkő, amikor első ízben több mint 50 ország mintegy 53 millió tévénézője láthatta az ünnepi műsort.

Az újévi koncertre szinte lehetetlen jegyet szerezni, noha az árak borsosak. A protokoll jegyeket leszámítva a nagyérdemű úgy juthat jegyhez, ha a megrendelését egy megadott időszakban juttatja el a zenekar irodájába. Ugyanis csak az ekkor beérkezett kérések közül sorsolják ki azon szerencséseket, akiknek jut a többszáz eurós jegyekből. A 2008 éves jegyekre január 2. és 23. között lehet jelentkezni, az árak a 60 és 680 euró között mozognak.

2005-ben a 75 éves Lorin Maazel dirigálta a zenekart, egy olyan nehéz évben, amikor csak napok választottak el minket a délkelet-ázsiai katasztrófától. A tizenegyedszer e porondra lépő Maazel előre jelezte, a koncertet megtartják, de a megszokott kikacsingatások, vidámkodások elmaradnak, sőt, a hagyományos ráadásszámot, a fesztelen ünneplést kiváltó Radetzky-indulót is törlik a programból. A műsort így a Kék Duna-keringővel zárták, amely előtt Maazel angol és német nyelven mondott megható és megkapó beszédet.

Tavaly új karmester érkezett. 2006-ban első alkalommal vezénylelte az újévi koncertet a 62 éves Mariss Jansons. Tekintettel a 2006-os Mozart-évre, a hagyományos Strauss-dinasztia számok mellett a koncerten felcsendült többek között a Figaró házassága című opera nyitánya is. Újdonság volt egyébként Johann Strauss három szerzeménye, továbbá Eduard Strauss Telephon polkája is. A műsorból akkor a Deutsche Grammophon készített CD-t, amely már 2006. január 6-tól a boltokban voltak.

285a6cef-1aab-47af-ba2c-1f88b6994fea

2007-ben ismét Zubin Mehta vezényel. A program negyed tizenkettőkör kezdődik, az eseményt számos Magyarországon is fogható televíziós csatorna közvetíti, és természetesen a Bartók Rádió is adja.

PROGRAM
Bécsi újévi koncert 2007 - A Bécsi Filharmonikus Zenekar hangversenye; vez: Zubin Mehta

1. Johann Strauss: Éljen! induló (A Jabuka-operett motívumai alapján)
2. Joseph Strauss: a) Csapongó lelkek - keringő, b) Malmocska, francia-polka
3. Hellmesberger: Tündértánc - karakterdarab
4. Joseph Strauss: Lázálmok - keringő
5. id. Johann Strauss: Bevonulási galopp
6. Johann Strauss: Májusi bor - nyitány
7. Joseph Strauss: Irén-polka - francia polka
8. Johann Strauss: Ahol a citromfa virul - keringő
9. Eduard Strauss: Féktelenül - gyorspolka
10. Johann Strauss: Város és vidék, polka-mazurka
11. Joseph Strauss: a) Matróz-polka, gyorspolka, b) Dinamidák - keringő
12. id. Johann Strauss: a) Emlékezés Ernstre - fantázia, b) Furioso-galopp, Liszt-motívumok
Ráadás: a) Hellmesberger: Könnyűléptű - gyorspolka, b) Johann Strauss: Kék Duna-keringő, c) id. Johann Strauss: Radetzky-induló