Emma

Szombathelyiek a Körkép kezdőpontján

2007.01.01. 00:00

Programkereső

A Művészetek Palotája Magyar Szimfonikus Körkép elnevezésű koncertsorozata a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar előadásával kezdődik az új esztendő hatodik napján.

A kultúra szentélyében, az építészeti Oscar-díjjal kitüntetett Művészetek Palotájában az ország legkiemelkedőbb zenekarai közül elsőként a határ nyugati oldalán fekvő szombathelyi együttes ad koncertet. A szombatehelyi társulat számára kiemelten fontos az esemény, hiszen először lépnek fel a házban.

Világhírű muzsikusaink mindig különös figyelemmel kísérték a nyugat-magyarországi régió kiváló együttesét: elismerő kritikát kapott Dohnányi Ernőtől, vezényelt itt Kodály Zoltán, Fricsay Richárd, Ferencsik János, John Cage és Kórodi András. Olyan szólistákat kísért a zenekar, mint Sebők György, Gidon Kremer, Ruha István, Perényi Miklós, Kocsis Zoltán, Sass Sylvia és Jandó Jenő. A Bartók-Pásztory- és ARTISJUS-díjas társulat a kortárs muzsika egyik legavatottabb hazai tolmácsolója, sikeres koncertkörutak résztvevője. 2002-ben Eötvös Péter Három nővér című előadásában működtek közre a Theater an der Wienben.

91e835a5-90c3-440f-8fe9-7fbcaab88ae4

A Savaria Symphony Orchestraként is jegyzett együttest Alpaslan Ertüngealp dirigálja. Diplomáját a Zeneakadémián szerezte, majd az athéni Dimitri Mitropuolos Nemzetközi Karmesterverseny nagydíjasa volt. A koncerten először romantikus színezetű XX. századi művek szólalnak meg: Kodály Galántai táncai és Suchon Nox et solitudója, majd Tihanyi László 1995-ben született Kriosz című műve szólal meg. Végezetül Stravinsky A tűzmadár című szvitje hangzik el. A szólista a 2003-as athéni Nemzetközi Mitropoulos Énekverseny győztese, a cseh Katerina Hebelkova lesz.

A budapesti hangverseny műsora - Alpaslan Ertüngealp szerint -rejtett és kevésbé rejtett üzeneteket kíván közvetíteni, amelyek lényege: nincsenek határok sem földrajzilag, sem a zenében. A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar erre a különleges koncertre kedvezményes belépőjegyet és élménydús körsétát kínál idegenvezetővel a Művészetek Palotájában az érdeklődő oktatási intézmények számára.

(Amennyiben a 2007-es évet egy csodálatos kulturális programmal kívánják indítani az iskolák, a zenekartól további információk kaphatók: (94) 314-472, info@savaria-symphony.hu.)

(2007. január 6. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem: A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar koncertje; km.: Katerina Hebelkova (ének); vez.: Alpaslan Ertüngealp)