György

Budapesten kezdi európai turnéját a Saint Paul Chamber Orchestra

2007.01.03. 00:00

Programkereső

Január 22-én zeneakadémiai koncertjével mutatkozik be itthon a neves amerikai kamaraegyüttes. A hangverseny egyúttal turnéjuk első állomása is lesz: kilenc év után térnek vissza Európába.
3c0f1d88-c444-4bd1-a98d-e0d7e8e46147

A koncerten Ligeti Ramificationját, valamint Beethoven I. szimfóniáját és C-dúr zongoraversenyét adják elő Roberto Abbado vezényletével és Lars Vogt zongoraművész közreműködésével. A kamarazenekar oktatási programja keretében néhány amerikai diák és zenetanáraik is az együttessel tartanak, segítenek a turné dokumentálásában, budapesti látogatásuk alkalmával pedig magyar tizenévesekkel fognak találkozni. Így a muzsika mellett a nemzetközi kulturális és ifjúsági csereprogramok területén is példaértékű kezdeményezést hoznak el.

Leopold Sipe 1959-ben alapította a kamarazenekart, azóta az együttes olyan kiváló zenészek vezetése alatt működött, mint Dennis Russell Davies, Christopher Hogwood és Hugh Wolff, de hat előadó jelenleg is részt vesz művészeti irányításukban: Roberto Abbado, Pierre-Laurent Aimard, Joshua Bell, Douglas Boyd, Nicholas McGegan és Stephen Prutsman.