Csilla, Noémi

Tavaszi koncertek - I. forduló

2007.01.03. 00:00

Programkereső

Január 25-én este fél nyolctól a Liszt Ferenc Kamarazenekar ad koncertet a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Játsszon velünk és nyerjen két jegyet a hangversenyre!
80d354eb-7b69-448c-b21a-15fd94646364

„Ez a zenekar spontán alakult. Akadémisták, konzervatoristák - nagyrészt az I Musici di Roma kamarazenekar hatására, amit akkoriban hallottak - összegyűltek, mert hasonló jellegű munkához éreztek kedvet. Mikor elkezdtem velük dolgozni, különleges instrumentumot kaptam a kezembe, nem elsősorban hangszeresek együttesét, hanem sokkal inkább néhány fiatal és nagyon tehetséges, lelkes muzsikus egyéniséget, akik valami hasonló viszonyban vannak a zenei kifejezés igényével és belső kényszerével, mint én.

És akkor nem azt éreztem, most itt az alkalom, hogy valóra váltsam azokat a kialakult előadói „recepteket”, amelyek alkalmazására addig kevéssé volt alkalmam, hanem inkább azt, hogy élő anyaggal, a saját fiatalságomra emlékeztető rokonlelkekkel együtt teremthetem meg egy új szintézisét eddigi zenei élettapasztalataimnak. Úgy éreztem, kell, hogy létezzen egy olyan előadói stílus, amelyben együtt él Hubermann eruptív ereje, Dohnányi lírikus kifejezésmódja, Bartók szigora és Klemperer zenekarának monumentális harmóniája.

Szívesen mondtam ezt így el, bár kissé szégyenkezve, mert az előbbi mondatban, és az eddigiekben is, csak olyan nagy előadókról tettem említést, akikhez természetesen nem hasonlítom magam. Csak őszinte szerénységgel és mély hálával tanulok tőlük ma is, tanítok róluk a kamarazenekarnak, és minden tanítványomnak. Arra is figyelmeztetem őket - sokan mondták már, de most én is elismétlem - hogy semmit sem lehet leutánozni, ahogyan egyszer már volt. Ez az előadóművészet legveszélyesebb tévedése.”

Kérdésünk: Kinek a szavait idéztük a fenti szövegben? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.