Emma

Lebegés ősbemutató

2007.01.04. 00:00

Programkereső

Sándor László új műve is elhangzik az Animato Kamarazenekar koncertjén február elején a Nádor teremben. Egyebekben Biber és Purcell darabjai teszik érdekessé az estét.

Négy Biber-mű mellett egy Purcell-darabka (Vonósfantáziák - válogatás) és az együttes művészeti vezetőjének, Sándor Lászlónak a műve, a Lebegés II. a program ezen az estén. Ami Bibert illeti, a cseh származású osztrák zeneszerző és hegedűvirtuóz a szonátákat eredetileg violaegyüttesre írta. A viola-család közép- és mélyhangú tagjait ez esetben brácsák és csellók helyettesítik. A darabok sajátossága a sokszólamúság (a szokásos négy helyett 5-8 szólam), mely különleges hangzást biztosít a műveknek. Különösen izgalmas és mondhatni humoros az egyik Biber-mű, a Csata (Battalia), amelyben a hadi jelenetek zenei effektusok segítségével (papír a bőgő húrjai között, vonó fájával vert húrok stb.) jelennek meg.

Purcell a Vonósfantáziákat betegséggel küszködve írta. A fúgaszerű, sőt, annál talán még bonyolultabb szövésű műveket a betegágyból diktálta a mester. Szellemi teljesítményben ez a bekötött szemmel szimultán sakkozáshoz hasonlítható. Az angol barokk művészről közismert, hogy tinédzserkori mutálása után igen hamar királyi hangszerkészítőként és -javítóként dolgozott, s igen nagy tárgyi tudással rendelkezett. Mint a "királyi hegedűsök házi zeneszerzője" számos művet alkotott, s nem okozott neki gondot a kották fejbentartása.

08dceeb0-5111-4d27-ba73-2aa47c8ae717

Az ősbemutató darab szerzője pedig az a Sándor László, aki 2005-ben József Attila zeneszerzői versenyt nyert. A nyertes mű címe: Felhők - ballada szimfonikus zenekarra, amelyet a Pannon Filharmonikusok zenekar adott elő 2005. december 3-án Hamar Zsolt vezényletével. A koncertet a Magyar Rádió rögzítette és közvetítette is.

Az új mű, a Lebegés-II. hanszerösszeállítása: két fuvola, oboa, klarinét, hegedű, cselló, nagybőgő, zongora, cseleszta, orgona. A hangvesenyen a művet a szerző vezényli. A 31 éves fiatalember jelenleg a Danubia Szimfonikus Zenekar tagja. Dolgozott már számos karmesterrel, többek között Jurij Szimonovval, Eötvös Péterrel és Vashegyi Györggyel, s számos kortárs magyar kompozíció bemutatóján, illetve kortárs külföldi szerzők műveinek előadásán vett részt. "Ezek az élmények zeneszerzőként is sokat jelentettek számomra" - írja önéletrajzában.

(2007. február 2. 19:00 Nádor terem - Az Animato Kamarazenekar koncertje; hangversenymester: Sándor László)