György

Nekünk elég?...

2007.01.11. 00:00

Programkereső

Bach Ich habe genug (Nekem elég) című kantátája és Schubert Esz-dúr miséje szerepel a Magyar Rádió zenei együtteseinek Oratórium-bérletének műsorán csütörtökön a Zeneakadémián.
51f89f6e-e195-4915-bf4a-49c84c38b392

A hagyományosan népszerű bérletes sorozat második előadásán a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának hangversenyét Strausz Kálmán vezényli. Némileg változott a szereposztás, miután Fekete Attila megbetegedett: a tenor szólamot Mukk József énekli.

A két műről sok érdekes mondható el. A Mária tisztulásának ünnepére írt többi Bach-kantáta közül talán ennek a szövegét hatja át legerősebben a vágyakozó túlvilág-misztika. A világ e műben a nyomorúságok hona, amelyhez semmi sem köti a keresztyént. Bach 1727. február 2-ára komponálta a kantátát, majd a későbbi évek folyamán többször is felújította. A mű nagy népszerűségére vall, hogy annak egyes részei Anna Magdalena Bach 1725-ben elkezdett Klavierbüchleinjében is megtalálhatók - utóbb kerültek bemásolásra belőle részletek.

Ami Schubert kevésbé ismert egyházi műveit illeti, összesen hat misét, egy monumentális Stabat Matert, valamint egy izgalmasan érdekes oratóriumtöredéket (Lazarus) írt és persze szárnos kisebb egyházi művet. Míg korai miséi (G-dúr, B-dúr) a mozarti rövid misék típusába tartoznak, két nagyszabású miséje, az Asz-dúr és a most bemutatásra kerülő Esz-dúr új utakat mutat. Schubert ezekben egyszerűen, tömören és a színpadiasságtól tartózkodva komponált. Az Esz-dúr mise Schubert halálának évében, 1828-ban készült. A csúcs természetesen a VI. tétel, az Agnus Dei. Talán a legdrámaibb és a zenei kidolgozás szempontjából is legtökéletesebb tétele a műnek, amelynek végén a Dona nobis pacem a megbékélés, a békevágy nyugodt-boldog hangját üti meg.

(2007. január 11. csütörtök 19:30 Zeneakadémia - A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának hangversenye; km.:
Fodor Beatrix, Németh Judit, Mukk József, Megyesi Zoltán, Kovács István (ének); vez.: Strausz Kálmán, Oratórium-bérlet V/2)