Konrád, Tivadar

A következő kép Debrecené

2007.01.12. 00:00

Programkereső

A Művészetek Palotája Magyar Szimfonikus Körkép sorozata január 13-án folytatódik a Debreceni Filharmonikus Zenekar koncertjével, akik ebből az alkalomból kortárs és klasszikus darabokat tűztek műsorukra.
8292237b-046f-45f1-9d4a-0093602af1c7

Több mint 80 esztendeje áll a zeneszerető és operakedvelő debreceniek szolgálatában a Debreceni Filharmonikus Zenekar. A szimfonikus és oratórium- repertoár mellett otthon érzi magát a színpadi műfajok világában is, hiszen az együttes tagjai alkotják a Csokonai Színház operatársulatának zenekarát. A rangos szakmai múltnak, színvonalas műhelymunkának és a jól felkészített utánpótlásnak köszönhetően a legnevesebb muzsikusok is szívesen tettek eleget a debreceni meghívásoknak. Olyan karmesterek, mint például Carlo Zecchi, Lamberto Gardelli, Kobayashi Ken-Ichiro, Ferencsik János, Kórodi András Fischer Iván, Kovács János és Ligeti András. A világhírű szólisták közül Szigeti József, Fischer Annie, Cziffra György, Gidon Kremer, Martha Argerich, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Perényi Miklós és Geiger György.

A Legjobb Zenekari Munkáért, Bartók-Pásztory- és Pro Urbe Díjjal kitüntetett Debreceni Filharmonikus Zenekar vezető karmestere a többszörös versenygyőztes Kollár Imre, aki biztos kézzel dirigálja a zeneirodalom minden korszakának kompozícióit a barokktól a kortárs muzsikáig. A január 13-i koncert a Művészetek Palotájában elsősorban Brahms előtti tisztelgés: a Tragikus nyitány és a IV szimfónia között azonban megcsillannak napjaink zenéjének színei is. Kovács Zoltán virtuóz versenyműve szólal meg Horváth Bence trombita- és Farkas István Péter harsonaszólójával.

2007. január 13. 19:30, Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem; A Debreceni Filharmonikus Zenekar hangversenye: Ligeti György: Melodien, Kovács Zoltán: Kettősverseny trombitára és harsonára, Brahms: II. D-dúr szimfónia, op. 73, km.: Horváth Bence (trombita), Farkas István Péter (harsona), vez.: Kollár Imre