Ervin

Kocsis plusz Ránki és a bábok

2007.01.12. 00:00

Programkereső

Különleges produkcióval kezd a Nemzeti Filharmonikusok. Pénteken a nagy magyar zongoristageneráció két kiemelkedő képviselője, Kocsis Zoltán és Ránki Dezső muzsikál együtt (Kocsis vezényel). A műsor második felében pedig előkerülnek a bábok.
98dc7e44-74ba-4eb4-ab23-e61cea5e6d5e

A Művészetek Palotája és közönsége január 12-én igencsak különleges programot élvezhet: Kocsis Zoltán és Ránki Dezső egy pódiumon látható, hallható. Kocsis, akit pianistaként és karmesterként egyaránt Bartók egyik legautentikusabb tolmácsolójaként tartanak számon világszerte, most a karmesteri dobogóról irányítja Bartók I. zongoraversenyének előadását, amelynek szólistája Ránki Dezső. A Bartók-mű előtt Csajkovszkij Vihar című szimfonikus fantáziája hangzik el, amelyet Shakespeare drámája nyomán komponált a szerző.

Az est második részében, Stravinsky Petruskájának megszólaltatásakor az NFZ levonul a zenekari árokba, hogy átadja helyét a Budapest Bábszínház művészeinek, akik évtizedek óta nagy sikerrel játszott előadásukat most élő zenei kísérettel mutatják be. A produkció a Nemzeti Filharmonikusok és a Budapest Bábszínház együttműködésének újabb állomása. Első közös előadásuk Bartók táncjátéka, A fából faragott királyfi volt, amelyet 2005 szeptemberében láthatott a közönség. (A koncertről tévéfelvétel is készült.)

A zenekar a hangversenyt a 100 éve született Ferencsik János emlékének ajánlja, aki 1952-től haláláig, 1984-ig volt a Magyar Állami Hangversenyzenekar (a Nemzeti Filharmonikus Zenekar jogelődje) főzeneigazgatója. Bartók és Stravinsky egyaránt kedves szerzői közé tartozott, mindkettejüket személyesen is ismerte. Mivel az NFZ az évforduló napján, január 18-án egy turné keretében éppen a párizsi Salle Pleyelben lép fel, a 12-ei koncerttel tisztelegnek a neves dirigens emléke előtt.

(2007. január 12. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - A Nemzeti Filharmonikusok koncertje; km.: Ránki Dezső (zongora), a Budapest Bábszínház művészei; vez.: Kocsis Zoltán; Ferencsik-bérlet/3)