Konrád, Tivadar

Képes határ-koncert

2007.01.13. 00:00

Programkereső

A Budafoki Dohnányi Zenekar mindig szívesen szólaltat meg a komoly és a könnyedebb zene határán álló alkotásokat. Január 20-án, este fél nyolctól a Nemzeti Hangversenyteremben egy ilyen, könnyedebb hangulatú koncertre kerül sor.
4f3170cb-1198-42da-b6a0-6b73e0fc8a7a

Az első mű Vajda János Változatok című - Szilágyi Domokos Változatok egy képzeletbeli Weöres-versre című művének részleteire épülő - ciklusa lesz, s egyáltalán nem kizárt, hogy hallgatóit kacagásra készteti.

Leonard Bernstein a Bostoni Szimfonikus Zenekar fennállásának századik évfordulójára, 1980-ban írta Divertimentóját. Művében vérpezsdítő latin-amerikai ritmusokkal és népes ütőhangszeres szekcióval gondoskodott arról, hogy zenéje ne csak értékes legyen, hanem élvezetes is. A szamba, a rumba és a blues mellett olyan európai táncok is képviseltetik magukat, mint a mazurka és a keringő.

A szintén amerikai Ferde Grofé volt tejesember, fuvaros, jegyszedő, rikkancs, liftkezelő, bárzongorista, játszott Paul Whiteman jazz-zenekarában - de a Rhapsody in Blue hangszerelőjeként lett egy csapásra ismert. Leghíresebb kompozíciója, a mesteri hangszereléséről és a hangulatok szuggesztív ábrázolásáról nevezetes Grand Canyon szvit 1931-ben született. A szvit alatt - hogy még teljesebbé tegyék a koncertélményt - diavetítés látható a Grand Canyonról.

(2007. január 20. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem: A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje; Vajda: Változatok; Bernstein: Divertimento; Grofé: Grand Canyon szvit; km.: Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karig.: Balassa Ildikó), Budapesti Ifjúsági Kórus (karig.: Gerenday Ágnes), vez.: Hollerung Gábor)