Csilla, Noémi

A Budapesti Vonósok magasra tették a lécet

2007.01.16. 00:00

Programkereső

Harminc esztendeje, 1977-ben alakult a zenekar a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból, s az eltelt években a világ élvonalbeli kamaraegyüttesei közé verekedték magukat. A jubileumi évet ma egy Müpa-beli koncerttel kezdik. A szólista a gordonkaművész Fenyő László.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar első koncertje a január 16-ai Jubileumi év nyitókoncertje című, amelyen Fenyő László csellózik a Művészetek Palotájában. Műsoron Mozart: G-dúr Cassatio, Kovács Zoltán: Adagietto, Veress Sándor: Négy erdélyi tánc, valamint Haydn: D-dúr gordonkaverseny című műve. Ezt követően január 20-án, szombaton a Magyar Tudományos Akadémián adnak koncertet Zsoldos Bálint zongorista közreműködésével.

Az MTA Díszterme egyébként hagyományos koncerthelyszíne az együttesnek: novemberben és decemberben is felléptek, sőt, nem is olyan régen más minőségben is szerepelt ott az együttes, ugyanis 2006. október 28-án az Akadémiai Klub Művészeti díját vehették át a Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub elnökétől, Vizi E. Szilveszter akadémikustól. A január 20-ai koncerten amúgy két Mozart-darab csendül fel: az F-dúr szimfónia, valamint a d-moll zongoraverseny (Zsoldos Bálint), továbbá Samuel Barber Adagiója és Ernst Bloch Concerto grossója hallható. A négy előadásból álló sorozat címe A zeneirodalom ismert és rejtőzködő gyöngyszemei.

Természetesen az idén - mint 1995-től minden évben - lesz Fertőd-Eszterházán Nemzetközi Haydn Fesztivál. A július 6-ai nyitókoncertet a Budapesti Vonósok adják a német Reinhold Friedrich trombitaművész közreműködésével. Ezt követően pedig még további négy hangversenyen lépnek föl más-más, ugyancsak elismert vendégművésszel.

7e29083b-65f9-4c7d-92b7-b3c2b4cd90c3

A 17 fős kamarazenekar ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival koncertezik világszerte. Rendszeresen fellépnek Európa, az Egyesült Államok, Dél-Amerika és Japán koncerttermeiben, gyakori vendégei a nemzetközi zenei világ fesztiváljainak. Koncertjeiket a világ számos rádió- és televíziótársasága gyakran közvetíti vagy rögzíti. Több kiadó számára is készítenek lemezeket: Hungaroton, Nuova Era, Naxos, Laserlight, Capriccio. A Delta Music-kal exkluzív szerződés keretében több mint 40 CD-felvételt rögzítettek. Lemezsorozatok is megjelentek előadásukban: többek között J. Chr. Bach összes szimfónia concertantéja világpremierként.

Az együttesen belül alkalomszerűen kisebb kamarazenei formációk működnek, amelyekkel szintén fellépnek bel- és külföldön. A zenekar tagjai szólistaként 1999-ben Budapesten előadták Bach összes vonós hangszerre írt szólószonátáját és partitáját. Ugyanebben az évben öt kortárs szerző művét is megszólaltatták ősbemutató keretében. 2001-ben a kamarazenekar megkapta Magyarország legrangosabb szakmai elismerését, a Bartók-Pásztory-díjat.

(2007. január 16. 19:30 Művészetek Palotája - A Budapesti Vonósok jubileumi koncertje; km.: Fenyő László (gordonka), Magyar Szimfonikus Körkép; 2007. január 20. 19:30 MTA Díszterme - A Budapesti Vonósok koncertje, A zeneirodalom ismert és rejtőzködő gyöngyszemei bérlet IV/4; km.: Zsoldos Bálint (zongora)