Konrád

A Visegrád 4 Oktett játéka lemezre kerül

2007.01.16. 00:00

Programkereső

Budapesten találkoztak - immár tizenhatodszor - a Visegrádi országok kulturális miniszterei. A tanácskozás mellett egy koncert is szerepet kapott, amelyen a négy ország ifjú jazz-zenészei játszottak. A fellépésről készült felvételt mind a négy országban forgalmazzák.
58f18074-52ba-4066-8986-67acc6ebfca4

A Visegrádi országok kulturális miniszterei január 12-án tartottak megbeszélést, az eseményt egy nappal korábban szakértői tárgyalás és egy az érintett országok muzsikusainak közös koncertje előzte meg. A zártkörű jazzhangversenyt a Bartók Rádió rögzítette az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A zenekar kifejezetten erre az alkalomra szerveződött, benne mindegyik országból két-két tehetséges fiatal játszott. A hangszerelésre és a jazzmuzsikusok közös próbáinak levezénylésére a zongorista-zeneszerző Nagy Jánost kérték fel. A Visegrád 4 Oktett felállása: Wojciech Jachna, Lengyelország (trombita), Jacek Namyslowski, Lengyelország (harsona), Bolla Gábor, Magyarország (tenorszaxofon), Roman Jánoska, Szlovákia (hegedű), Petr Zelenka, Cseh Köztársaság (gitár), Jirka Nedoma, Cseh Köztársaság (zongora), Pecek Lakatos Krisztián, Magyarország (bőgő), Peter Solarik, Szlovákia (dob).

A megbeszélésen a négy szakminisztérium munkatársai, majd miniszterei olyan kérdéseket vitattak meg, mint a Visegrádi Csoport európai uniós projektjeinek helyzete, az irodalom és a zene területén folytatott párbeszéd erősítésének lehetőségei a Visegrádi Könyvtár és Visegrádi Antológia elnevezésű projektek segítségével, illetve a Nemzetközi Visegrádi Alap által elért eredmények értékelése. Új munkacsoportok felállítására is javaslatot tettek a kulturális örökség közös védelme érdekében és azért, hogy közös válaszokat lehessen adni a kihívásokra, például a kulturális projektek finanszírozási kérdéseire.

A V4 kulturális miniszterei támogatták a magyar kulturális és oktatási miniszter azon véleményét, amely szerint rendkívül fontos a kultúra gazdasági kérdéseiről folytatott további párbeszéd és ezen a területen a további együttműködés. A miniszterek többek között támogatták a szlovák fél közös digitális műsorszolgáltatásról szóló ötletét, valamint a vonatkozó projektnek az illetékes hatóságokkal való megvitatását minden résztvevő országban. Ugyancsak jóváhagyták a fiatal művészek és kulturális menedzserek tanulmányút-programjait, valamint támogatásukról biztosították Varsónak az Expo 2012-es megrendezésére benyújtott pályázatát, mivel véleményük szerint a Világkiállítás újabb lehetőséget adna az egész közép-kelet-európai regió népszerűsítésére.

A 2006-os Visegrádi Díjat a Krakkói Nemzetközi Kulturális Központnak adták át, továbbá megállapodtak abban, hogy a V4 országok kulturális minisztereinek következő találkozóját 2007 októberében Szlovákiában rendezik meg.