Konrád, Tivadar

Csillagtérkép a zene univerzumáról

2007.01.16. 00:00

Programkereső

A zene ősnyelve: ezzel a címmel publikálta legújabb tudományos felfedezéseit Juhász Zoltán, az MTA egyik kutatómérnöke. Az elemzések eredménye döbbenetes, hiszen a tíz éve folyó kutatások azt igazolják, hogy a Kárpát-medence a zenei ősnyelv keletkezési helye.
af24669c-c5de-420a-81b6-a7fe280b343a

Juhász Zoltán az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének kutatómérnöke, a táncházas zenésztársadalom tagja, aki tanuló algoritmusokkal és mesterséges intelligenciákkal foglalkozik. A népzenét azonban nemcsak a számítógép segítségével kutatja, hanem népdalgyűjtő utak során szerzett zenei élmények és dallamok segítségével is.

A kutatás során egy olyan kétdimenziós zenei térképet sikerült létrehoznia, amelyen a számítógépes matematikai modellezés segítségével a magyar népzene dallamai egy-egy térbeli pontként, a pontok pedig – mint egy csillagtérképen – egész kis univerzumként jeleníthetők meg. Ezt a konvertálást nemcsak a magyar, hanem a német, francia, Appalache-i, bolgár, szlovák, kínai, Volga vidéki, szicíliai népek zenéjével is elvégezte a szerző, így lehetségessé vált az összehasonlítás. Az eredmények azt igazolják, hogy bár a nyugati és keleti népek zenéje jól elkülöníthető egymástól, a Kárpát-medence dallamai összekapcsolják a kettőt. Juhász Zoltán a közös zenei ősnyelv (ősnyelvek) kutatása közben arra a következtetésre jutott, hogy „népzenénk alapjait egy olyan ősréteg képezi, mely töredezettebb formában ott van minden kultúrában, de a miénkben halványult el a legkevésbé.”

A kottapéldákkal, önszervező térképekkel, érdekes zenei pontfelhőkkel gazdagon illusztrált kötetben a szerző apró lépésenként vezeti be az olvasót a matematika és a zene titkaiba: a rendkívül világos logikai menet még a mesterséges intelligenciákkal és a matematikával kevésbé családias viszonyban lévők számára is lehetővé teszi a megértést. A részletes, tudományos adatokat és képleteket Juhász Zoltán elkülönítve, a könyv hátsó részében publikálta, így tudósok és egyszerű földi halandók számára is izgalmas olvasmányt jelenthet ez a korszakalkotó írás.