Konrád, Tivadar

Vásáry Tamás Liszt-estje

2007.01.16. 00:00

Programkereső

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kossuth-díjas zongoraművész Liszt Ferenc műveit adja elő Pécsett, a Művészetek Házának Fülep Lajos termében.
2197b91b-44e4-48b1-a82b-ce09edbc7d03

Vásáry Tamás karmester és zongoraművész szólistaként szinte a világ valamennyi jelentős nagyzenekarával fellépett már. Hangfelvételei jelentős Liszt-, Chopin-, Debussy- és Rahmanyinov-interpretációkat őriznek, de számos lemeze jelent meg Brahms zongora és kamarazene műveivel is. A Berlini Filharmonikus Zenekar muzsikusaival játszotta lemezre Mozart zongoraversenyeit, amelyet a zongora mellől vezényelt.

Ami karmesteri karrierjét illeti, Vásáry Tamás e téren is hasonló népszerűségnek örvend. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és persze más zenekarokkal is rendszeres fellépője Nagy-Britannia hangversenytermeinek, de európai turnékon és az Amerikai Egyesült Államokban is számos nagyzenekarral koncertezett. 1993-ban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara főzeneigazgatójává és vezető karmesterévé nevezték ki. Szereplései a magyar zenei élet jelentős ünnepi eseményeinek számítanak, a Rádiózenekar turnéit pedig külföldön valóságos diadalmenetekké változtatta.

1994-ben a elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjét. A magyar zenekultúra fejlesztése és külföldi terjesztése érdekében végzett munkássága elismeréseképpen 1998-ban a köztársasági elnöki Arany Emlékéremmel, valamint a Rádiózenekar szellemiségének magasrendű megújításáért, karmesteri és zongoraművészi pályafutásáért Kossuth-díjjal tüntették ki.

2001-ben a magyar államiság ezeréves évfordulója alkalmából alapított, egyetlen alkalommal odaítélt állami kitüntetést, a Millenniumi Kölcsey-díjat különféle művészeti ágak képviselői vehették át - muzsikusként Vásáry Tamás részesült az elismerésben.

(2007. január 20. 19:00 Művészetek Háza, Fülep Lajos terem - Vásáry Tamás (zongora) Liszt-estje)