Csilla, Noémi

Az NFZ turnéja

2007.01.17. 00:00

Programkereső

Január 18-án három koncertből álló franciaországi-luxemburgi turnéra indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Aznap este Párizsban, a francia főváros legrangosabb hangversenytermében, a több éves felújítás után tavaly ősszel megnyílt Salle Pleyelben lépnek fel.
7079967e-25f7-4525-95ba-b2ac71004e63

Koncertjük első felében Liszt-műveket játszanak: Kocsis Zoltán hangszerelésében elhangzik a II. elfelejtett keringő és a Goethe Festmarsch (amelyeket november végén a budapesti közönség is hallhatott a Művészetek Palotájában), valamint az Esz-dúr zongoraverseny, amelyet Kocsis a zongora mellől vezényel. A második, "táncos" részben az NFZ Brahms magyar táncaiból szólaltat meg hármat, majd Bartók műve következik, a Román népi táncok, végül Kodálytól a Galántai táncok.

Az NFZ párizsi hangversenyére a Salle Pleyel által meghívott vendégzenekarok koncertjeit tartalmazó bérlet keretében kerül sor, amely során többek között olyan zenekarok lépnek fel, mint a Londoni Szimfonikus Zenekar, a Berlini Filharmonikusok, a Lipcsei Gewandhaus Zenekar vagy az Orosz Nemzeti Zenekar.

Ugyanezt a műsort mutatja be az együttes Amiens-ben és Luxemburgban is. Amiens-ben a kulturális központban, amely tavaly ünnepelte megnyitásának 40. évfordulóját, s ahol februárban például Vadim Repin és Nikolai Lugansky ad szonátaestet (Repin egyébként áprilisban az NFZ vendégeként Budapestre is eljön). Luxemburgban a Filharmónia 2005 júniusában felavatott, 1200-1500 fő befogadására alkalmas nagytermében lép fel a zenekar, Párizshoz hasonlóan itt is a világ legjelentősebb zenekarait (mások mellett a New York-i Filharmonikusokat, a San Franciscó-i Szimfonikusokat és a londoni Philharmonia Orchestrát) felvonultató sorozatban.