György

111 éves ifjúsági zenekar

2007.01.18. 00:00

Programkereső

Egy patinás amerikai zenekar, a Princeton University Orchestra ad koncertet a Zeneakadémián. A január 30-ai hangverseny dirigense az együttest 24 éve irányító Michael Pratt lesz, akinek hála, ezt az együttest tartják az USA egyik legkiválóbb ifjúsági zenekarának.
1f3b0f7d-889f-4382-bb14-ff98770b76b5

A Princeton University Orchestrát a Princeton Egyetem végzett és még tanuló hallgatói hozták létre. Most, 111. évében a zenekar a művek széles skáláját játssza a klasszikusoktól a Princeton-zeneszerzők által frissen komponált művekig.

A zenekart a New York Symphony and Philharmonic Societies hivatásos zenészeinek egy csoportja alapította, akik 1896. február 13-án hangversenysorozatot adtak az Alexander Hallban. A bevételt egy alapítvány kapta egy zeneiskola létesítésére, amelynek célja a zeneszerzés tanulmányozása, zeneelmélet, valamint a Princeton Egyetem történetének ápolása volt. A következő évszázadban a zenekar majdnem teljes egészében a hallgatók szervezetévé vált: mintegy 90-100 zenész, végzett és még tanuló hallgató jött össze az akadémiai karok széles körének képviseletében, és adott hangversenyeket az Alexander Hall Richardson termében.

A zenekar 1977 óta Michael Pratt vezetése alatt a szimfonikus és operarepertoár legnagyobb volumenű műveiből is adott elő, amilyen Mahler: A dal a földről és az I., II., III. és IV. szimfónia; Stravinsky: Le sacre du printemps; Weber: Bűvös vadász, valamint Wagner: Tristan és Isolda című darabja hangverseny-verzióban. A Princeton Orchestra sikeres turnékat is tett az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Közép- és Kelet-Európában, valamint legújabban Spanyolországban.

A zenekarban való részvétel önkéntes, és nem tartozik a tananyaghoz; a hallgatók az egyetemi kurzusokhoz szükséges órák mellett és felett sok időt fordítanak próbákra. A zenekari végzősökből előadók, zenetanárok és művészeti ügyintézők lettek, de a foglakozások jegyzékében találunk jogászokat, fizikusokat, üzletembereket, kormányzati tisztviselőket, közgazdászokat, építészeket, tudományos kutatókat és újságírókat is.