Csilla, Noémi

Megjelent a bécsi újévi koncert CD-je és DVD-je

2007.01.20. 00:00

Programkereső

Mint évek óta mindig, ezúttal is rekord gyorsasággal - nyolc nap alatt - elkészült a hagyományos bécsi újévi koncertről készült compact disc, majd egy héttel később a DVD is. A koncerten - immár negyedszer - Zubin Mehta dirigálta a Bécsi Filharmonikusokat.
b611e927-8ae7-4ff3-9ded-3a7935e80be1

A dupla CD ára egy cent híján 17 euró, de megvásárolható elegáns ajándékdobozban, sőt január közepétől DVD-vel együtt is, meg persze a régebbiek közül hat együtt, illetve szuper elegáns verzióban egy üveg Schlumberger pezsgővel kiegészítve (ami lássuk be, igen finom, és a szilveszteri hangulat így könnyebben felidézhető)... Maga Mehta úgy nyilatkozott a koncertről, hogy nagyon élvezte, különösen az Ahol a citromfa virul című Strauss-művet, amelyet még sosem vezényelt a Bécsi Filharmonikusokkal. A kiadványokra természetesen az élő műsor teljes egészében felkerült, a kiadó ezúttal is a Deutche Grammophon, a koncertet az ORF sugározta és rögzítette.

A programot 53 ország televíziója közvetítette, és sok-sok millióan látták. A balettbetéteket a Bécsi Állami Operaház táncosai és Lucia Lacarra, valamint Cyril Pierre szólisták táncolták, mégpedig a Hofban, illetve a közelmúltban restaurált Schönbrunni kastélyban. A koreográfus az operaház korábbi vezető táncosa, Christian Tichy volt. Az egyetlen élőben bemutatott táncot, a Kék Duna-keringőt Agnes Meth rendezte. Mindezek a DVD-n természetesen úgy láthatók, ahogyan a közvetítés során is.

A program és így a kiadványok anyaga:
1. Johann Strauss: Éljen! induló (A Jabuka-operett motívumai alapján)
2. Joseph Strauss: a) Csapongó lelkek - keringő, b) Malmocska, francia-polka
3. Hellmesberger: Tündértánc - karakterdarab
4. Joseph Strauss: Lázálmok - keringő
5. id. Johann Strauss: Bevonulási galopp
6. Johann Strauss: Májusi bor - nyitány
7. Joseph Strauss: Irén-polka - francia polka
8. Johann Strauss: Ahol a citromfa virul - keringő
9. Eduard Strauss: Féktelenül - gyorspolka
10. Johann Strauss: Város és vidék, polka-mazurka
11. Joseph Strauss: a) Matróz-polka, gyorspolka, b) Dinamidák - keringő
12. id. Johann Strauss: a) Emlékezés Ernstre - fantázia, b) Furioso-galopp, Liszt-motívumok
Ráadás: a) Hellmesberger: Könnyűléptű - gyorspolka, b) Johann Strauss: Kék Duna-keringő, c) id. Johann Strauss: Radetzky-induló