Márk

Bogányi és az Alma Mater

2007.01.21. 00:00

Programkereső

A három részből álló Bogányi-bérlet második előadása január 27-én lesz. Az önálló esten a Kossuth-díjas zongoraművész "táncközpontú" Liszt- és Schumann-műveket ad elő egykori iskolájában, a Zeneakadémián.

Az első Alma Mater Koncertet napjaink egyik legünnepeltebb lírai szopránja, Rost Andrea operaénekesnő adta 2005. novemberben 11-én Mrs. Mozart címmel. A Zeneakadémia egykori növendéke - aki időközben a világ vezető operaszínpadainak ünnepelt sztárja lett - akkori jótékonysági koncertjének bevételét a Génie Oblige – Együtt a Zeneakadémiáért alapítvány javára ajánlotta fel, ezzel segítve Alma Materét. A magyar komolyzenei oktatás fellegvára, a 2005-ben 130 éves Zeneakadémia az Alma Mater Koncerteket azért találta ki, hogy a régi hagyományt felelevenítve, termeinek bérbeadásán túl saját hangversenysorozattal is várja a zenekedvelő látogatókat.

98b273e3-9ac9-46c1-8aab-f96f9adf6493

Az Alma Mater Koncerteken rendre az intézet volt és jelenlegi növendékei, itthoni és külföldi barátai lépnek föl. "Arra törekszünk, hogy az Alma Mater védjeggyel ellátott hangversenyeknek különleges rangjuk legyen" – nyilatkozta dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora még a Rost Andrea féle koncert előtt. Az eseményt akkor rövid időn belül több is követte, a Zeneakadémia Szimfonikus zenekarával koncertezett például Varga Tamás, a Bécsi Filharmonikus Zenekar szólócsellistája, illetve az akadémia zenekara bemutatta Erkel Bánk bánjának keresztmetszetét, s koncertezett az Egyetem jazztanszéke is.

A 2006/2007-es Alma Mater Koncertek kínálata sokszínű és izgalmas, nemzetközi színvonalú programokat tartalmaz. Ide tartozik a Bogányi-bérlet, valamint a Hérosz-bérlet, s ennek a sorozatnak a keretében tartották a Zeneakadémia ’56-os emlékkoncertjét is. Az Alma Mater Koncertek előadásain fellépők közt találjuk Helmuth Rillinget, Peter Schreierert, Schiff Andrást és Kocsis Zoltánt. "Az Alma Mater Koncertek megszervezésével lehetővé válik, hogy a Zeneakadémia kifejezésre juttathassa azt, hogy a zenében mit tart igazi értéknek. Ezek a koncertek jelentik a kiindulópontját annak a tervezett jövőképnek, melyben a Zeneakadémia maga gondozza a falai között létrejövő eseményeket" – nyilatkozta Batta András.

Ami a januári Bogányi Gergely koncertet illeti, az intézet egykori növendéke Liszt: I. Mefisztó-keringője és E-dúr polonéze mellett Schumann-dalokat játszik Liszt átiratában, valamint az ugyancsak Schumann Karnevált.

(2007. január 27. 19:30 Zeneakadémia - Bogányi Gergely zongorakoncertje; Alma Mater Koncertek; Bogányi-bérlet III/2)