György

Közel-keleti hangszerszállítmány

2007.01.22. 00:00

Programkereső

A fegyverkezési versenyhez szokott palesztinok és izraeliek januárban újfajta szállítmánynak örülhettek: egy konténernyi hangszer érkezett Belgiumból.

Az izraeli Ashdod kikötőjébe szállított konténerben több mint 300 kiváló állapotú hangszer, köztük klarinétok, gitárok, hegedűk és három hangversenyzongora volt, amelyek palesztin és izraeli területeken működő zeneiskolákba kerültek. A kezdeményezést Lukas Pairon, a Music Fund nevű belga jótékonysági szervezet vezetője indította útjára. Az Oxfam szervezettel és az Ictus kortárszenei együttessel közös projekt nem az aktuális politikai kérdésekre akar választ adni, inkább hosszú távon kívánja a rászorulók életkörülményeit javítani.

Pairon az Ictusszal többször is járt a Közel-Keleten: zenei csereprogramok során látta, mekkora igény van jó minőségű hangszerekre. A Music Fund új programjain hangszerkészítést és -javítást is tanítanak helyieknek, a szállítmány fogadtatásán felbuzdulva pedig az egyszeri adakozás helyett szeretnének egy folyamatos programot indítani, sőt, minden bizonnyal hamarosan Mozambik és Kongó zeneiskoláiba is jutnak új hangszerek.

0f966f83-d281-4ae6-bbe7-bf7e3b9f1a83

A hasonló kezdeményezéseknek lassan kezd látszani az eredménye: a palesztin és izraeli fiatalok zenei nevelését egyaránt szívén viselő Daniel Barenboim két éve alapította meg a Palesztin Ifjúsági Zenekart. Az izraeli Haaretz című napilap szerint egy názáreti csoda volt, ahogy a 40 palesztin fiatalból álló zenekar januárban Bach és Bizet műveit játszotta a város kulturális központjában.