Konrád, Tivadar

A Shoah zenéje

2007.01.25. 00:00

Programkereső

A zene ereje örök és mindent túlél. Ezt vallja David Meghnagi, a III. római tudományegyetem zsidó származású klinikai pszichológiaprofesszora. Zenész barátok, túlélők, rokonok segítségével rendkívüli könyvtárat hozott létre: a haláltáborokban megfogant zenét gyűjtötte össze.

Szimfóniák, esküvői és gyerekdalok, tánczene, vallásos művek. Hatvan év óta várt megszólalásra az a zene, amelyet senki sem keresett, pedig bűn lett volna, ha örökre feledésbe merül - nyilatkozta a Shoah zenei könyvtárának alapítója, akinek eddig 3144 kiadatlan kottát, 258 félbeszakadt művet, 11260 mikrofilmet sikerült összegyűjtenie a lágerekben megszületett muzsikából. A kiindulási pont a mintatábor Terezin volt, ahol zsidó zenekar működött, és a rabok szerezte darabokat is előadták. Az elmúlt két évben öszszegyűjtött anyag már hallható: "KZ Musik" címmel több CD tartalmazza Gideon Klein, Viktor Ullmann, Zikmund Schul, Sigmund Taube, Ilse Weber és társaik műveit.

Terezinből maradt fenn az Auschwitzban meghalt Hans Krasa gyermekoperája, a Brundibar, a cseh Karel Rudolph a prágai Pankrat börtönében egy WC-papírra jegyezte fel Nonet-jét, mielőtt egy hideg cellában a vérhas elpusztította volna. Ezek a hangjegyek a szabadság kiáltásai, melyeket semmi és senki nem tudott elfojtani - állítja Meghnagi. Malva Shalekra Tel- Avivban talált rá: egy rajzot őrzött, amelyen meghalt barátnője a táborban gitározik. A római professzor Párizsba készül, ahol egy francia deportált fia tett félre neki kottákat, Münchenben Coco Schumann várja, a terezini gettózenekar ütőhangszerese. Meghnaginak tudósok is segítenek, például a berlini Gabriele Knapp, aki a Ravensbruckba deportált női zenészekkel foglalkozik, vagy a terezini zenészek szakértője, az izraeli David Bloch. Az adatok egyeztetésére Meghnagi nemzetközi konferenciát tervez Rómában a lágerek zenéjéről. A könyvtár jelenleg a Termini pályaudvar közelében található, a római egyetem neveléstudományi épületében. A finanszírozást pedig Lazio tartomány biztosítja 62 ezer euróval.