Csilla, Noémi

Anderszewski helyett Goerner

2007.01.25. 00:00

Programkereső

A lengyel zongorista helyett Nelson Goerner argentin zongoraművész lép február 2-án a Zeneakadémia Nagytermének színpadára. Anderszewski most ugyan lemondta a koncertet, de a 2007/2008-as évadban már biztosan nem hagyja ki a budapesti fellépést.
74f94393-7de8-4b4e-b12f-1aa2527dac60

Az argentin Nelson Goerner 1969-ben született San Perdóban. Jorge Garrubbánál kezdett zongorázni, később a Buenos Aires-i konzervatóriumban tanult Juan Carlos Arabian és Carmen Scalcione növendékeként. 1986-ban a Buenos Aires-i Liszt Zongoraversenyen nyert első díjat, majd ösztöndíjasként folytatta tanulmányait a genfi konzervatóriumban, ahol 1990-ben Maria Tipo osztályában kiemelt elismeréssel végzett. Ugyanebben az évben nyerte meg a genfi zongoraverseny első díját is, hamarosan Európa, Amerika és Japán legnagyobb hangversenytermeiben lépett fel, generációjának legkiválóbb előadói közé sorolták.

Nelson Goerner rendszeresen koncertezik a legnevesebb együttesekkel, többek közt a Berlini Német Szimfonikus Zenekarral, a Londoni Filharmonikus Zenekarral, a Suisse Romande Zenekarral, a Los Angeles-i Filharmonikusokkal, a Királyi Liverpooli Filharmonikus Zenekarral és a Királyi Skót Nemzeti Zenekarral olyan nagyszerű karmesterek mellett, mint Claus Peter Flor, Andrew Davis, Vaszilij Szinajszkij, Franz Welser-Möst vagy Gerard Schwarz. 1997-es Chopin-lemeze világszerte szenzációnak számított, de Rahmanyinov, Liszt és Busoni műveiből szintén készített felvételeket. Szívesen játszik kamarazenét is, gyakran lép fel a Takács Quartettel, Steven Isserlissel és Vadim Repinnel.

(2007. február 2. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Nelson Goerner zongoraestje; Janacek: Sonata; Schumann: Humoreszk, op. 20; Chopin: 2 nocturne, op. 48; Ballada, No. 3; Liszt: Transzcendens etűdök, No. 10 (Allegro agitato); No. 11 (Esti harmóniák); Mefisztó keringő, No. 1 - A Zongora, Magyar Telekom zenei estek "B"-bérlet)