Zita, Mariann

Hungaroton a MIDEM-en

2007.01.26. 00:00

Programkereső

Az elismert magyar hanglemezkiadó, a Hungaroton Records már hosszú ideje részt vesz a világ legnagyobb zeneipari szakkiállításán és vásárán, a MIDEM-en, amelyet évről évre a franciaországi Cannes-ban rendeznek meg. A fesztivál január 21-én, vasárnap kezdődött és csütörtök estig tart.
9a509df3-671b-4c2a-8216-55a45e6da04f

Minden évben több ezer kiadó, művész és üzletember vesz részt a MIDEM-en, ahol többek között a MIDEM Classical Awards-díjat is kiadják a legjobb komolyzenei felvételnek. A mára a legnagyobb múltú európai hanglemezkiadók közé tartozó Hungaroton, amelynek jogelődje, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat 1951-ben jött létre, az idén is benevez a rangos megmérettetésre.

A Hollós Máté zeneszerző vezette, túlnyomó részt klasszikus zenével foglalkozó kiadó célja, hogy felkutassa és magas színvonalon ismertesse a zenebarát közönséggel az európai zenetörténet méltatlanul elfeledett alkotásait. Olyan zeneszerzők és műveik újrafelfedezése bizonyítja ezt, mint Karl Ditters von Dittersdorf, Michael Haydn, Joachim Raff, Benedict Randhartinger, Salamone Rossi és Luigi Tomasini vagy a magyarok közül Dohnányi Ernő, Hubay Jenő, Lajtha László, Mihalovich Ödön, Volkmann Róbert és Weiner Leó.

A 2007- es MIDEM-re Carl Stamitz: Duók hegedűre és brácsára (2. rész), Bakfark Bálint művei, Carlo Tessarini: Introduzioni, Az Egri Pertis Duo koncertje Pleyel duplazongorán (DVD) lemezekkel készülnek. A Hungaroton további fontos munkái közé tartozik a Bartók Új Sorozat megszületése és egy Chopin-összkiadás, amely 2010-re, a romantikus zeneszerző 200. évfordulójára készül el teljesen.