Konrád, Tivadar

Főzeneigazgatói és főigazgatói siker

2007.01.27. 00:00

Programkereső

A napokban tért haza három koncertből álló, nagysikerű francia-luxemburgi turnéjáról a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Párizsban, a francia főváros legrangosabb hangversenytermében, a Salle Pleyelben szokatlan vastapssal és ovációval fogadta a házat zsúfolásig megtöltő közönség Kocsis Zoltánt és együttesét.
7844d27a-51e1-4391-93b1-08a8f1bb7592

A Le Monde és a Libération a koncert napján egy-egy nagy cikkben harangozta be az eseményt. Párizs után ugyanezzel a Liszt-Brahms-Bartók-Kodály műsorral lépett fel a zenekar Amiens-ben és a luxemburgi Filharmónia csodálatos akusztikájú új termében – mindkét helyen hasonlóképpen telt ház előtt, igen nagy sikerrel. A tekintélyes luxemburgi zenei magazin, a Pizzicato januári száma az együttes ottani vendégszereplése alkalmából másfél oldalas interjút közölt Kocsis Zoltánnal. Az NFZ főzeneigazgatója a zenekar hazatérte utáni napon vehette át Hiller István oktatási és kulturális minisztertől "A magyar kultúra követe" elismerő címet.

Éppen a zenekar turnéjával egy időben tartotta éves közgyűlését New Yorkban a Nemzetközi Társaság az Előadóművészetért (ISPA), ahol a tíztagú igazgatótanács egyhangúlag tagjává választotta Kovács Gézát, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatóját. A világ legrangosabb előadóművészeti intézményeit és meghatározó személyiségeit tömörítő szervezet hat évtizedes történetében először került a legfőbb döntéshozó testületbe közép-európai művészeti szakember.